Kraakbeweging slaat terug

 

  Kraakbeweging slaat terug

 


Kraakbeweging slaat terug (uit de Gelderlander maandag 01 mei 2000)

Door onze verslaggever

NIJMEGEN – De Nijmeegse kraakbeweging heeft het vrijdag met burgemeester D’Hondt gerezen geschil over twee ontruimingen afgelopen weekeinde verder op scherp gezet. Dit weekeinde werd een vrijdag op last van D’Hondt ontruimd pand opnieuw gekraakt; vandaag overlegt D’Hondt met de politie wanneer er een nieuwe ontruiming komt.

We moeten oppassen dat het niet gaat escaleren’, reageerde D’Hondt zaterdag op de mededeling dat het vrijdag door de politie leeggehaalde pand aan de Burchtstraat, pal naast het gemeentehuis, die zaterdagmiddag was herkraakt. ‘Maar ik denk dat we het wel gewoon weer gaan ontruimen.

De herkraak van zaterdag was een reactie van de krakers op met name de motivatie die D’Hondt vrijdag gebruikte om zowel het pand in de Burchtstraat als de voormalige verfhandel Middendorp aan de Tweede Walstraat te ontruimen.

Als een van de redenen gaf D’Hondt de angst dat het toenemende aantal ‘kraaksituatie’ in de stad een aanzuigende werking zal hebben op de landelijke kraakbeweging.

Volgens de krakers kan D’Hondt die vrees niet met argumenten onderbouwen. Volgens de krakers had de burgemeester het aan de rechter over moeten laten of de panden ontruimd hadden mogen worden. ‘De burgemeester speelt de koning van de stad; zonder zijn optreden te laten toetsen door de rechter zet hij mensen op straat. Een staat waarin het bestuur zonder rechterlijke controle tegen mensen optreedt, is geen rechtsstaat maar een politiestaat.’ Ze vinden het al helemaal uit den boze dat D’Hondt zelf er al rekening mee houdt dat zijn beslissing tot ontruiming bij de rechter mogelijk niet standhoudt.

Het argument van D’Hondt dat er wegens de twee kraken een verstoring van de openbare orde was danwel dreigde, vinden de krakers ook onzin. ‘Het heeft er veel van weg dat D’Hondt de enige is die die orde wil (laten) verstoren.’

Volgens een woordvoerder van de krakers zit het er dik in dat er als gevolg van de twee ontruimingen van vrijdag binnenkort nog meer panden in Nijmegen gekraakt gaan worden. Al is het alleen maar omdat er momenteel nog acht krakers zonder dak boven het hoofd zitten en tijdelijk ergens moeten logeren.

De krakers overleggen deze week met hun advocaat op welke wijze ze de twee ontruimingen van vrijdag voor de rechter gaan brengen. Het hergekraakte pand aan de Burchtstraat – volgens de krakers stond zaterdag de toegangsdeur gewoon open – wordt volgens de krakerswoordvoerder verder niet speciaal gebarricadeerd tegen een volgende ontruiming.

Of het deze week nog tot een ontruiming komt, is ook nog de vraag. In Nijmegen vindt een vredesconferentie plaats waarvoor uit heel Europa enkele honderden hoogwaardigheidsbekleders in de stad zijn. Buiten het feit dat dat de nodige politie-inzet vereist, is het de vraag of D’Hondt nu voor een ME-actie pal naast het gemeentehuis zal kiezen.

Afgelopen zaterdag heeft de politie nog wel geprobeerd de krakers meteen weer uit het pand aan de Burchtstraat te krijgen. Aanvankelijk werden de krakers, aldus hun woordvoerder, beticht van inbraak. Later kwam de politie op de proppen met een overeenkomst die met een man gesloten zou zijn over het gebruik van de woning. Die antikraakovereenkomst was echter alleen door de eigenaar van het pand ondertekend, niet door de man zelf. ‘Na enkele uren posten is de politie vertrokken.

[squat!net]