wonen-boven-winkels stop niet

  wonen-boven-winkels stop niet


Uit de Gelderlander van dinsdag 22 februari 2000 NIJMEGEN – Krakers hebben andermaal het pand boven modezaak Elysio aan de Nijmeegse Broerstraat (centrum) in gebruik genomen. Ze deden dat eerder ook al in augustus vorig jaar, maar moesten de drie verdiepingen toen verlaten omdat er volgens justitie sprake zou zijn van huisvredebreuk.

De wc en de keuken in het pand worden gebruikt door het winkelpersoneel van Elysio, wat in augustus voor de officier van justitie reden was de kraakactie niet te gedogen. De krakers verlieten het pand toen vrijwillig, omdat ze maar met weinig mensen aanwezig waren en geen zin hadden zich te laten arresteren.

Maar volgens de krakers die de etages nu toch weer in gebruik hebben genomen, kan er van huisvredebreuk geen sprake zijn. Keuken en toilet worden maar incidenteel gebruikt en het pand is bedoeld om te wonen, niet voor bedrijfsmatig gebruik. Het pand wordt ook gebruikt als opslagruimte.

Volgens de modezaak is het niet geschikt als woonruimte. De krakers denken daar anders over en noemen het ‘maatschappelijk onaanvaardbaar’ dat de drie woonetages al jarenlang leeg staan.

De politie overlegt nu met justitie of de krakers in het pand mogen blijven zitten. Of de situatie in het pand dusdanig veranderd is dat er nu geen sprake meer is van huisvredebreuk, kon een politiewoordvoerder gisteren niet zeggen.

Afgelopen vrijdag werd ook een voormalige snachbar op Plein ’44 gekraakt. Volgens ingewijden staan er nog meer panden op het punt binnenkort gekraakt te worden.

[squat!net]