Vijf panden in het Kolk-komplex gekraakt

  Vijf panden in het Kolk-komplex gekraakt


Enkele achtergronden van het kolkkomplex vind je in een tekst van het SPOK alhier

Vanavond zijn er in het voormalige krakersbolwerk ‘De Kolk’, ook bekend als ‘Autonoom Centrum Amsterdamse Binnenstad’ vijf panden herkraakt. Het gaat om Dirk van Hasseltssteeg 2-4-6 en 5-7.

Alle panden waren eerder gekraakt maar werden in december 1993 met grote politionele inzet ontruimd. De ABN-AMRO wilde hier een winkelklont neerkwakkken ondanks fel verzet vanuit krakers en buurtbewoners.

Korte tijd na de ontruiming in 1993 werden er restanten van een kasteel en een stadsmuur onder 2-4-6 aangetroffen. De ABN-AMRO zag zijn kans de verliesgevende monumenten voor een grote zak geld aan de gemeente kwijt te raken. De gemeente wil tezijnertijd hier een museum maken.

5-7 hebben een verbinding met het mislukte winkelkomplex. Bij deze panden behoort ook de oude Mc-Donalds welke eveneens gekraakt is. De politie liet weten dat zij vonden dat er teveel gekraakt werd in de buurt. Er wordt aktie van hun kant verwacht

[squat!net]


Laatste nieuws: De politie heeft Dirk van Hasseltssteeg 5-7 willen ontruimen via de kraakwachten in het winkelkomplex. Kraakwacht Sander van Eekelen deed echter niet open voor ze. De ME staat klaar bij buro Nieuwezijds, op steenworp afstand van de Kolk.
De krakers, die niet gerekend hadden op de doorgang naar de Mc-Donalds, hebben de toegang tot het winkelkomplex afgesloten. Over 5-7 wordt morgen met de politie verder gepraat.