Relletje in de Conradstraat deel 2

  Relletje in de Conradstraat deel 2


Gisteravond heeft de smeris een etage aan de Conradstraat 130 ontruimd. De etage was maandagavond gekraakt door kraakgroep Oostelijke Binnenstad uit protest tegen een proefproject van de gemeente, waarbij ze sloopetages uitbesteden aan een kraakwachtenburo (in dit geval Ad Hoc). De kraakgroep heeft daags na de kraak een raadsadres bij de gemeente ingediend, waarbij ze deze praktijken aan de kaak stelt. Er was overleg geweest met de OvJ over een mogelijke ontruiming; de OvJ overwoog om te ontruimen op grond van art.429, maar beloofde gistermiddag nog een executiegeding tegen de staat te zullen afwachten. Hij verklaarde dat dat geding ook de volgende dag nog aanhangig gemaakt kon worden en dat dit afgewacht zou worden. Geheel onverwacht kwam gisteravond alarm binnen, dat de smeris was begonnen met de ontruiming van het pand. Volgens ons was er sprake van een illegale ontruiming die geheel indruiste tegen eerder gemaakte afspraken. Smeris IJtunnel had al meteen na de kraak gezegd dat ze wilden ontruimen op grond van art.138 (huisvredebreuk). Vooral “socio-cop” Joke Florax heeft zich hiervoor sterk gemaakt en heeft hierdoor ons weinige vertrouwen dat wij nog in de smeris hadden (…?) totaal verspeeld. Vier smerissen hadden de deur van de etage met koevoetten opengebroken en weigerden de toegang tot de etage. De op het alarm toegestroomde krakersters waren het daar niet mee eens en probeerden weer op de etage te komen. Hulp van de Mobiele Brigade leverde flink wat duw- en trek werk op. De chaos werd kompleet toen een boze kraker de ruiten van een smerisautootje insloeg. De verbouwereerde smeris rende achter de kraker aan en ondanks pogingen van de andere krakersters om de smeris te stoppen (teckelen,etc.) slaagde de smeris er helaas toch in om de kraker te arresteren. Gisteravond is nog een lawaaidemo gehouden bij buro IJ-tunnel, waar de arrestant wordt vastgehouden. Ook vanavond (10/06/99) is er weer een lawaaidemo. Verzamelen om 8 uur op de Plantage Doklaan. NO JUSTICE NO PEACE. FUCK THE POLICE.

het Parool dd10-6-99:

Kraakploeg blokkeert verhuizing (van een verslaggeefster) Amsterdam- Een nieuwe bewoonster van de Conradstraat is maandag door krakers uit haar huis gezet. De woning is gisteren door de politie weer ontruimd. De bewoonster had net haar spullen verhuis naar een etage waar ze tijdelijk zou gaan wonen. Toen ze even de deur was uitgelopen en terugkwam, stonden haar verhuisdozen weer op straat en zaten er onbekenden in het huis. Het bleken krakers te zijn, die zeiden met hun actie te protesteren tegen de gemeente omdat zij sloopwoningen tijdelijk in bruikleen geeft aan de Stichting Ad Hoc Beheer. De krakers zeggen dat de tijdelijke bewoners een ‘dubieus contract’ moeten tekenen. De bewoonster deed aangifte van huisvredebreuk bij de politie. Die trok gisteravond uit om het pand te ontruimen. De vier krakers verlieten het huis vrijwillig, maar zo’n veertig sympathisanten die het pand wilden heroveren, raakten slaags met de politie. Een man die de ruiten van een politiewagen ingooide, werd gearresteerd en zit nog vast. De krakers worden niet vervolgd. Volgens een medewerker van Ad Hoc die het pand nu bewaakt tegen eventuele nieuwe pogingen van de krakers, komt de bewoonster niet terug. Ze is te zeer geschrokken. De organisatie zoekt nu een andere huurder. einde paroolbericht

kraakrgroep oostelijke eilanden