Maupzicht Jodenbreestraat Amsterdam

  Maupzicht Jodenbreestraat Amsterdam


MAUPZICHT

onbewoonbaar verklaard na brand bij buren.

Woensdag 17 november brak er door kortsluiting brand uit bij de antiekzaak in de Jodenbreestraat. Glukkig werd de brand snel ontdekt en was ook de brandweer snel ter plaatse. Nadat het sein ‘brand meester’ was gegeven kwam er een speciale brandweer commando wagen om ons pand (dat zich gedeeltelijk boven de winkel bevind) te controleren op veiligheid. Hij verklaarde dat we niet thuis konden slapen vanwege de rookoverlast maar dat de sociale dienst ons van onderdak zou voorzien voor die nacht en eventueel langer (ze hadden permanent 60 bedden beschikbaar voor dit soort gevallen werd ons verzekerd). Nadat we wat spulletjes uit ons huis hadden gepakt werd de deur door de brandweer dichtgetimmerd. De sociale dienst bleek later na lang zoeken slechts twee slaapplaatsen gevonden te hebben voor 2 mannen ergens in een tehuis voor daklozen. UIteindelijk hebben we met z’n tienen op straat geslapen. De volgende dag zijn een aantal met Henk Honing gaan praten van Bouw en Woning toezicht. ! Hij zei dat inspectie van het pand noodzakelijk was. Wij gingen vast naar huis en vonden daar de deur opengebroken door een aantal mannen die zeiden dat ze door de eigenaar gestuurd waren om het dakje boven de brand te repareren. (Dit dakje boven de winkel kun je via ons pand makkelijk bereiken) Vervolgens kwamen er twee mannen van B&W toezicht en een vertegenwoordiger van de eigenaar(!). In ongeveer 15 minuten doorliepen ze het hele pand zeiden dat het levensgevaarlijk was om er nog langer te wonen, ze gingen een slot op de deur doen waarvan een sleutel naar de eigenaar ging en een naar Henk Honing. Maar we hoefden ons geen zorgen te maken, ze waren heel schappelijk, we mochten tijdens kantooruren altijd even naar de Stopera lopen en dan zou Honing meegaan en de deur open doen zodat we wat spulletjes konden pakken. Op dat moment waren we met een klein groepje en wisten we niet goed wat we moesten doen, na wat overleg met huisgenoten die ook net binnen kwamen besloten we dat we niet weg zouden gaan. Ten slotte bestaat het pand in deze staat al jaren en was het niet aangetast door de brand! De mannen vertrokken even en zouden een uur later terug komen voor het slot, wij hebben dat toen geweigerd. Inmiddels had iemand kraakalarm gebeld en waren er zo’n twintig mensen ons te hulp gekomen. Inmiddels hebben we een advocaat en plannen om ons huis brandveilig te maken. Er wordt nu hard gewerkt aan het weggooien van overbodige spullen, het verwijderen van brandgevaarlijk materiaal op de muren, het aanbrengen van brandwerende gipsplaatsen en het plaatsen van rookalarmen en blusapparatuur. We hebben een onafhankelijke bouwkundige gevonden die bereid is het pand objectief te bekijken op brandveiligheid en ons advies te geven voor verbeteringen, Hij zal ook meelopen met Honing tijdens de tweede inspectie. De gemeente en de eigenaar zullen toch proberen ons er uit te werken maar met hard werk aan het pand en hulp van onze advocaat hopen we dat het mogelijk is om te blijven.

Ten slotte willen we alle mensen bedanken die ons zijn komen helpen en hopen we dat we vanaf nu beter contact krijgen met andere krakers zodat we ook eens wat terug kunnen doen.

ps:wij zijn te bereiken op Maupzicht [at] lycosmail [dot] com

maupzicht