Laatste nieuws Zuideinde 123:

 Laatste nieuws Zuideinde 123:


De gemeente Zaanstad heeft ondertussen laten weten dat ze, in afwachting van de wijziging van de lokale anti-kraak wetgeving dit artikel niet meer zullen gebruiken. Men zal de raad voorstellen om de nieuwe model APV van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) wat betreft kraken over te nemen. Ofwel, de APV komt te vervallen

De Rabo-bank heeft geen aangifte gedaan. Gezien de langdurige leegstand hebben ze ook geen poot om op te staan. Wel heeft de Rabobank een kraakwachtkontrakt aan de bewoners aangeboden. In dit ‘om niet’ kontrakt staat dat het niet zichtbaar mag zijn dat de krakers het pand mogen bewonen, er mogen bijv. geen spandoeken opgehangen worden. Verder mag de Rabo de bewoners ontruimen als ze een vaagste plan hebben om wat met het pand te doen (bijv. tijdelijke verhuur aan anderen) en moet het pand verlaten worden als de gemeente vind dat de Rabo om bewoning acceptabel te maken iets moet opknappen. De bewoners zullen hoogstawaarschijnlijk niet ingaan op dit kontrakt. Laat de Rabo eerst maar eens met een serieus plan voor het pand komen!

Rabobank: ‘Pand is van ons en van niemand anders’

Kraaksters oude peuterspeelzaal willen ‘gewoon lekker wonen’

KOOG AAN DE ZAAN-

De voormalige peuterspeelzaal De piggelmee staat niet langer leeg. Het pand aan het Zuideinde 123 werd zondag gekraakt door twee negentienjarige vriendinnen, die hun kans schoon zagen nadat de ruimte anderhalf jaar leeg had gestaan. De nieuwe bewoonsters, ‘E & E’, zijn momenteel druk bezig om wettelijke toestemming voor de kraak te krijgen.

Het is nog even afwachten voor de vriendinnen E & E, die het ‘niet nodig’ vinden om hun volledige naam prijs te geven. Volgens de regels van de gemeente Zaanstad zijn ze met hun kraakactie in overtreding, maar volgens de landelijk geldende Krakerswet weer niet. Sinds 1993 is het in veel gemeenten toegestaan om panden, die langer dan een jaar leegstaan, te kraken.

De gemeente Zaanstad heeft deze regel echter nooit in zijn zogenaamde Algemene Plaatselijke Verordening (APV) opgenomen. De vriendinnen zijn verontwaardigd: “De gemeente hanteert een sterk verouderde regel, de anti-kraak APV, en daardoor is kraken dus eigenlijk niet mogelijk in Zaanstad. Gelukkig krijgen we steun van het SPOK (Speculatief Onderzoeks Kollektief). In Rijswijk hebben ze de anti-kraak-APV er al uit gekregen (Sic!, daar heeft kraakgroep Haaglanden e.a. voor gezorgd, SPOK) en wij denken dat het ze hier ook gaat lukken.”

 Advies

Het pand aan het Zuideinde werd in oktober 1997 gekocht door Rabobank Zaanstreek en staat sindsdien leeg. E & E hadden dringend behoefte aan een eigen woonruimte, zagen geen kans om op korte termijn een woning te kunnen huren en besloten de voormalige peuterspeelzaal in Koog aan de Zaan te kraken.

‘We wisten al een tijdje dat het pand langer dan een jaar leegstond. We hebben advies gevraagd aan het SPOK en het Krakersspreekuur en zij raadden ons aan het pand te kraken. Zij kennen alle wetjes en op hun steun kunnen we rekenen.”

E & E hadden uit betrouwbare bron vernomen dat de Rabobank het pand wilde slopen om een nieuwe ruimte te kunnen boewen. De avontuurlijke meisjes hadden geen zin om daar op te wachten. “Het is toch te gek voor woorden. Er is een groot tekort aan woonruimte in Zaandam, maar ze laten wel een pand anderhalf jaar leegstaan. Heel frustrerend. De Rabobank was dit gebouw aan het verwaarlozen en dat konden wij niet langer aanzien.”

 Van niemand anders

De Rabobank Zaanstreek keurt de actie van de kraaksters af. Volgens woordvoerder Vermij is er zelfs aangifte gedaan bij de politie. “Het pand is van ons en van niemand anders. We zijn inderdaad van plan om het te slopen, maar door alle voorbereidingen en besprekingen met de gemeente is de termijn van een jaar inmiddels verlopen. Ik begrijp best dat de dames een woonruimte zoeken, maar dit pand is van ons. Bovendien is het rijp voor de sloop, absoluut onbewoonbaar.”

E&E houden voorlopig voet bij stuk. In afwachting van de reactie van de Rabobank proberen ze het pand enigszins bewoonbaar te maken. “We zijn nu druk aan het schoonmaken en krijgen binnenkort gas, elektra en stromen water. Krakers hebben over het algemeen een minder goede naam, maar wij zullen niemand tot last zijn. We willen gewoon lekker wonen. Op de steun van onze buren kunnen we in ieder geval rekenen. Die zijn blij dat er weer mensen in wonen.”

 

Zaankanter 10-2-99. Verder nog een foto met als onderschrift: “De twee kraaksters in het

pand op het Zuideinde in Koog. Even bijkomen na de schoonmaak”

Ondertussen is het water aangesloten, een afspraak met het ENW gemaakt voor gas en licht en laat half Koog aan de Zaan ineens de hond uit op het Zuideinde om te staren naar het krot tegenover het kraakpand omdat ze denken dat dat het wel moet zijn….


terug