Krakers in Utrecht willen graag Marmer op de trap, en een balkonnetje

  Krakers in Utrecht willen graag Marmer op de trap, en een balkonnetje


Utrechts Nieuwsblad woensdag 28 juli 1999

Van een onzer verslaggeefsters Utrecht

De krakers van de ‘defensievilla’ aan de Kanaalweg in Utrecht mogen blijven zitten totdat Defensie Justitie harde bewijzen levert dat zij het pand nog recent heeft gebruikt. Maar deze ‘voorlopig positieve uitspraak’ van de officier van justitie kan met nieuw bewijsmateriaal dan ook zo worden teruggedraaid, aldus advocaat E.Hummels van de krakers.

Een groep van dertig krakers nam gisteren bezit van de monumentale maar verwaarloosde villa op het terrein van Defensie achter de Jaarbeurs. Achter de villa ligt een met dubbele hekken en prikkeldraad afgeschermd complex van defacilitaire dienst van Defensie. Vanuit de hoge zendmast op het terrein houden de krakers de omgeving in de gaten. Een beetje in het hol van de leeuw zitten ze wel, geven ze toe. “Maar je kunt ze het beste in de gaten houden door er middenin te gaan zitten,” vindt woordvoerder Remco van de krakers. Volgens defensiewoordvoerder J.van de Laarschot gebruikt de Militaire Inlichtingen Dienst het pand nog af en toe. Hoe vaak wil Van de Laarschot niet kwijt. De tandheelkundige dienst van de krijgsmacht was de laatste fulltime gebruiker van de villa. De afgelopen twee jaar heeft Defensie bekeken of het pand moet worden afgestoten. Toch wil Defensie de krakers er zo snel mogelijk uit hebben. “Defensie-objecten moeten beschikbaar zijn voor onderdelen van Defensie,” aldus Van de Laarschot.

Hans Bos van Bozzie’s doe-het-zelf Bikers Center is de meest nabije buur van de villa. Hij zegt dat hij twee maanden geleden nog mensen in en uit het pand heeft zien gaan. “Ik wou dat ik dat mooie huis zelf had gekraakt,” aldus Bos. De krakers zijn van mening dat de villa niet meer wordt gebruikt. De mensen die zo nu en dan de villa betraden, waren volgens hen schoonmakers. Met tl-lampen op de grond met tijdschakelaars wordt volgens hen de schijn van gebruik opgehouden. De recentste maand op de kalenders is mei ’98 en het pand was nagenoeg leeg, aldus de krakers.

De villa is een voorgesteld rijksmonument. Vermoedelijk aan het einde van dit jaar wordt een beslissing genomen over de status van het pand, aldus bouwhistorica B. van Santen van de gemeentelijke sector monumenten.

Eigenaar Jongerius bouwde de villa in de jaren twintig op het terrein vlak voor zijn machinefabriek. De bevallige vorm en het ooit stralend witte pleisterwerk van de villa waren kenmerkend voor de ‘nieuwe zakelijkheid’; in de villa komt een allegaartje van stijlen voor. Volgens Van Santen ‘persoonlijke smaakelementen die op het kitscherige af zijn’. Zij doelt hiermee op de art deco-details, het overdadig bewerkte hout van de ingebouwde kasten en trapleuningen, het grote glas-in-loodwerk en het overvloedige marmer in het interieur. De villa is slecht onderhouden. “Maar ik hoop wel dat de krakers hem intact laten”, aldus Van Santen.

Villa met slotgracht

De villa aan de Kanaalweg in Utrecht
die ten prooi is gevallen aan een groep
van dertig krakers.
(Foto UN/AC – Marco Hofste)

squamb / Utrechts Nieuwsblad


Tags: