25/09 : protestbijeenkomst voor de migranten in Calais (fr)

Solidariteit in België met de migranten in Calais.
Protestbijeenkomst tegen de repressie van migranten in Calais, nu vrijdag 25 september 2009 om 17u aan de ambassade van Frankrijk te Brussel. Adres: Regentlaan 42, 1000 Brussel.

 

De «ontmanteling» van de jungle is begonnen op dinsdag 22 september. De politie en het leger hebben honderden mensen geëvacueerd en honderden migranten zonder een dak achtergelaten (ondanks de steun van talrijke activisten). Gevolge een oproep van activisten in Calais, roepen wij iedereen op die de Franse en Europese migratiepolitiek aan de kaak wil stellen en die haar of zijn solidariteit wil uiten met de mensen die vechten voor de vrijheid van verkeer, tot een protestbijeenkomst voor de ambassade van Frankrijk in België.

De Franse regering past vandaag een definitieve «oplossing» toe voor het «probleem» van de migranten in Calais. We roepen alle personnen op die gevoelig zijn voor de dramatische situatie van de migranten in Calais om zich te verzetten tegen de zogezegde «oplossing» die, volgens de minister van immigratie en de nationale identiteit Éric Besson, zal bestaan uit de tussenkomst van de Franse relpolitie om de jungles uit te roeien. We stellen deze daad van agressie tegen migranten die al veel afgezien hebben tijdens hun tocht naar Calais aan de kaak.

 

Vandaag zijn we getuige van het «opkuisen van de migranten» onder het mom van een humanitaire bezorgdheid. Voor het voetlicht van de media doet Besson alsof hij een waardige oplossing heeft gevonden, maar daar is uiteraard niets van aan.

De echte problemen maken dat de migranten verplicht worden hun thuis te verlaten; dit zal nooit worden opgelost zolang de regeringen en in de eerste plaats de Britse, Franse en Amerikaanse regeringen, niet van politiek inzake economie, ecologie en buitenlandse zaken veranderen jegens de landen die zogezegd onderontwikkeld zijn.

In mei heeft Besson verklaard dat hij de streek rond Calais wilde verlossen van de migranten. Sindsdien zijn kraakpanden en kampen verschillende keren vernield, en nu is het de beurt aan de beruchte jungles in Calais zelf.

Wij beschouwen de migranten niet als «het probleem», en onze solidariteit is het enig mogelijke antwoord op de manier waarop ze behandeld worden.

Vrijheid van verkeer !
Niemand is illegaal !
Neen aan de repressie !

 

P.S.: Belangrijker nog dan naar de ambassade te gaan om je solidariteit uit te drukken is direct naar Calais gaan om de activisten ter plaatse te steunen of de duizenden migranten die zonder dak zijn. De activisten in Calais roepen iedereen op die dat kan om vanaf vandaag aanwezig te zijn in Calais om de praktijken van de ordediensten in het oog te houden, om mensen te helpen die geen schuilplaats meer hebben, of die terecht zijn gekomen in het commissariaat of een gesloten centrum.

Voor meer informatie over de situatie ter plaatse :
Calais Migrant Solidarity – http://calaismigrantsolidarity.wordpress.com/
Indymedia Lille – http://lille.indymedia.org/

http://juralibertaire.over-blog.com/