Etages van Weeshuis gekraakt

Door onze verslaggever

NIJMEGEN – Een groep van vijf krakers heeft zijn intrek genomen in het oude Weeshuis aan de Hessenberg in Nijmegen. Ze protesteren daarmee tegen de langdurige leegstand van het pand en tegen het uitblijven van het daadwerkelijk opknappen ervan.

Het pand maakt onderdeel uit van de plannen die ontwikkeld worden voor het terrein aan de Hessenberg waar tot 1992 De Gelderlander was gevestigd. Die plannenmakerij duurt nu al jaren. Een vergevorderd plan om er nieuwbouwproject Flash Gordon te realiseren, met een aantal appartementencomplexen, sneuvelde na felle protesten door buurt en milieugroeperingen. Momenteel wordt er gewerkt aan een nieuw plan.

Volgens een krakerswoordvoerder is echter allang duidelijk dat het Weeshuis, dat in de plannen voor Flash Gordon gesloopt zou worden, nu blijft. “En als je het dan toch op gaat knappen, waarom dan niet nu”, vraagt hij zich namens de krakers af.

Het pand is eigendom van de gemeente en een snelle opknap zou voor huurinkomsten kunnen zorgen. Momenteel worden alleen de ruimtes op de begane grond bewoond door kraakwachten, tegen vergoeding van gas, water en elektriciteit. De krakers protesteren met hun actie ook tegen de leegstand in de stad. “Wij zijn studenten en zeker aan het begin van een studiejaar is er grote behoefte aan betaalbare woonruimte.” Dat de keus om te kraken is gevallen op het Weeshuis, is geen toeval, stelt de woordvoerder. “Het ligt op een mooie locatie. En het is van de gemeente, en juist die moet je zeker op de vingers tikken als ze iets leeg hebben staan.” De ruimte die ze nu in beslag hebben genomen, is groot genoeg voor tien mensen. “Dus we gaan er zeker nog wat mensen bij zoeken.”

Volgens de gemeente kunnen ze zich die moeite besparen. “Want de kraak is onrechtmatig”, stelt een woordvoerder. “Ten eerste omdat het pand bewoond is. En ten tweede omdat het de bovenste verdiepingen door de brandweer afgekeurd zijn. Het is gewoon onveilig om er te wonen, dus we hopen dat de krakers zo verstandig zijn om weg te gaan.”

Met de opknap van het pand wordt gewacht tot duidelijk is welke bestemming het krijgt. “Kantoren, woonruimte, of een culturele invulling.”

Pas volgend jaar wordt de preciezere invulling van de Hessenberg bekend.

[squat!net]