Basismarkten populair bij Nijmeegse krakers

Door onze verslaggever

NIJMEGEN – Vestigingen van voormalige Basismarkten zijn momenteel populair bij krakers. In de Van ‘t Santstraat in Nijmegen – Oost namen 2 april zes mensen hun intrek in het daar leegstaande winkelpand. Een aantal dagen later trok een andere groep in de voormalige supermarkt aan de Groenestraat.

De krakers in de Van ‘t Santstraat zitten daar nog steeds. Zij zijn inmiddels voorzien van water en stroom. In de voormalige opslagruimte zijn slaapkamers getimmerd. De winkelruimte is nog niet in gebruik genomen. De krakers willen daar mettertijd een expositie- annex filmruimte van maken. De Basismarkt in de Groenestraat werd na twee dagen ontruimd. Het pand staat leeg, maar De Natuurwinkel, die nu nog enkele deuren verderop zit, vestigt zich er binnenkort.

Dat juist nu in korte tijd twee voormalige Basismarkten zijn gekraakt, is niet toevallig. Eigenaar Laurus, het supermarktconcern waaronder ook Edah, Konmar en Super de Boer vallen, maakte ruim een jaar geleden bekend te stoppen met de Basismarktformule. Lidl, Blokker en Kruidvat namen een aantal filialen over. De anderen gingen dicht per 1 april 2002. Volgens de Nederlandse wetgeving is kraken in principe rechtmatig als een pand ten minste een jaar leegstaat en in de tussentijd ook niet is overgegaan in andere handen.

 

[squat!net]

Tags: