massa-arrestaties in Goeteborg

  massa-arrestaties in Goeteborg


Op 14 juni werd een van de verblijfplaatsen van deelnemers aan de tegentop omsingeld door de politie. Het terrein werd bij tekort aan agenten afgezet met zeekontainers. Lange tijd bleef het onduidelijk met welke argumentatie de school met ongeveer 450 aktivisten van de buitenwereld werd afgesloten. Het doel van het afsluiten was deze aktivisten verhinderen naar een demonstratie tegen de komst van president Bush te gaan. Op deze demonstratie kwamen ongeveer 10.000 mensen. Vlak voor de demonstratie van start ging werd het terrein van de school door politie bestormd. Eerder waren enkele pogingen van de kant van de demonstranten om uit te breken op niets uitgelopen.

  gemeente is kontrole over politie kwijt

De gemeente Goeteborg, eigenaar van het terrein, heeft zich gedistancieerd van de inval door de politie. Ook al is de burgemeester het hoofd van de politie, toch trok het blauwe gezag zich hier niets van aan. De aktiekeuken Rampenplan, welke op uitnodiging van diezelfde gemeente maaltijden verzorgde voor de aktivisten, is ook binnengevallen. Hierbij werd de keukenploeg gearresteerd. In totaal vielen er op het schoolterrein ongeveer 200 arrestaties.

Naar Amsterdams model (eurotop 1997) werden de aktivisten afgevoerd in stadsbussen en weggeparkeerd op het binnennterrein van het hoofdburo van politie. De arrestanten werden niet door de politie voorzien van eten, hoewel ze zelf zich verlekkerden aan Mc-Donaldsvoer onder de ramen van de bussen. Iemand die onwel werd, kreeg pas na een half uur iets te eten. De arrestatie was gebaseerd op verdenking van het plegen van ‘gewelddadig oproer’.

De massa-arrestatie leverde felle reakties in de rest van de stad op. Het is dan ook meerdere malen tot harde konfrontaties gekomen. Hierbij vielen nog vele arrestanten. Het officiele aantal arrestanten is 240.

Een groot deel van de arrestanten is na een doorwaakte nacht weer op straat gezet. Edoch, het schoolterrein is nog steeds niet toegankelijk. Alhier liggen nog vele persoonlijke spullen en staat de Rampenplan-keuken met honderden kilo’s brood, groenten en andere etenswaren. Er wordt nu hard aan gewerkt om de keuken vrij te krijgen. De politie heeft echter gezegd dat het terrein is bestempeld als verboden gebied omdat alhier nog misdaden onderzocht dienen te worden.

Het ziet er naar uit dat de stemming is gezet met deze akties van politiezijde. Er staan nog een aantal demonstraties op het programma.

Voor aktuele informatie in het engels en zweeds: http://sweden.indymedia.org/

[squat!net]