Akties aangekondigd bij afscheidsreceptie Vrakking

  Akties aangekondigd bij afscheidsreceptie Vrakking


AMSTERDAM – Ze verstoorden vorige week het afscheidsfeestje van scheidend burgemeester Patijn in de Stopera. Ze zorgden voor commotie voorafgaand aan Patijns receptie op nieuwjaarsavond in het Concert gebouw. En ook het vertrek, morgen, van hoofdofficier van justitie Hans Vrakking zal niet onopgemerk voorbij gaan, voorspelt een collectief van ‘autonome’ actiegroepen in een verklaring.

Vrakkings afscheidsreceptie in het West-Indisch Huis is voor iedereen toegankelijk, stellen de autonomen in die verklaring. Ze roepen ‘gelijkdenkenden’ dan ook op massaal naar de Herenmarkt te komen om daar de scheidende hoofdofficier dan ‘weg te wuiven’. Trots refereren de autonomen aan de perikelen die zij op hun conto konden schrijven rond Patijns afscheidsfeest in het Concertgebouw. Het ‘Oprichtingscomité Patijn Bedankt!’ had de avond ervoor een persbericht verstuurd met de aankondiging van een ‘heuse verrassing ter plekke’. En de gevolgen van deze daad van protest logen er niet om: arrestatieteams, stillen, commandowagens, ME-pelotons. De politiemensen sloten de omgeving af en een groot aantal genodigden moest buiten in de rij wachten voordat ze naar binnen mochten.

Overigens was die beveiliging geen overbodige maatregel. Toen de politie na Patijns laatste gemeenteraadsvergadering even de aandacht liet verslappen, drong een groep met bivakmutsen getooide autonomen schreeuwend de Stopera binnen. De actievoerders sloegen de ramen in, gooiden een kerstboom om en bezorgden de laatste nog aanwezige gasten – en Patijn zelf, die op zijn kamer zat – de schrik van hun leven. Onder het motto no justice no peace werd Patijn bij deze gelegenheid verantwoordelijk gesteld voor de onaangekondigde ontruiming, twee dagen eerder, van de gekraakte voormalige bioscoop Cineac, waar een vestiging van de restaurantketen Planet Hollywood eerder tevergeefs een gooi naar succes had gedaan.

[squat!net]