Amsterdam: Herengracht 377 gekraakt, Villa Fuerte blijft!

De politie kwam langs aan de Herengracht 377 toen het huis als gekraakt was aangekondigd. De agenten zijn vertrokken, maar willen morgen toch terugkomen voor een spoedontruiming. Ondersteuning nodig in de komende dagen! Na urenlang wachten in de hitte, zeiden agenten dat ze juridische gronden hebben voor een spoedontruiming, maar dat ze het niet zullen doen omdat ze vandaag niet over de capaciteit beschikten (met dank aan de mensen die voor de deur kwamen opdagen voor ondersteuning). Buren zeiden dat ze de krakers de afgelopen dagen niet hebben gezien of gehoord, dus de politie wil met spoed te ontruimen voor het op heterdaad betrappen van krakers, maar de krakers toonden hen bewijzen dat ze al enkele dagen verbleven. De politie trekt zich daar niets van aan en zei dat ze ‘s ochtends of overdag van de 26e op elk moment terug kunnen komen voor een spoedontruiming. Blijf alert en kom wanneer je kan! Villa Fuerte blijft!

Verklaring Villa Fuerte

Vandaag, zondag 25 juni, kondigen we aan dat we dit huis aan de Herengracht 377 in Amsterdam hebben gekraakt. Dit pand is eigendom van Ella Marina Nicolette Habsburg-Lothringen, lid van een koninklijke dynastie, die er een Yogacentrum van maakte voor haar rijke vrienden en staat nu leeg.

Wij zijn een groep mensen van verschillende leeftijden en plaatsen, die besloten dit gebouw te kraken zodat we een huis hebben.
Onze actie is zowel een politieke actie als een manier om huisvesting te vinden.
We kraken omdat het praktisch onmogelijk wordt om toegang te krijgen tot betaalbare huisvesting in Amsterdam en nog minder in het centrum dat is uitverkocht aan grote speculanten of bullshit yuppie projecten zoals een Yogastudio op een enkele verdieping van een gigantisch huis. Wij vinden dat iedereen onvoorwaardelijk toegang moet hebben tot gratis huisvesting. We kraken deze plek omdat we verontwaardigd zijn dat er huizen leegstaan in het centrum van de stad, in een tijd waarin zoveel mensen moeite hebben om betaalbare huisvesting te vinden in de stad en mensen steeds meer naar de periferie van de stad worden geduwd. Zolang Villa Fuerte leeg staat, zullen we er zelf gebruik van maken als woning! We hoeven geen dure yogalessen in studio’s in het centrum te betalen om te ontspannen, we hebben gewoon verdomde huizen nodig waar iedereen kan slapen. LOOL Fuck de rijken, kraak de wereld! En fuck de royalty, we zijn onze eigen prinsessen <3

Villa Fuerte
Herengracht 377
Amsterdam


Een paar kraakpanden in Nederland: https://radar.squat.net/nl/groups/country/NL/squated/squat
Groepen (sociaal centrum, collectief, kraakpand) in Nederland: https://radar.squat.net/nl/groups/country/NL
Evenementen in Nederland: https://radar.squat.net/nl/events/country/NL