Amsterdam: demonstratie tegen gentrificatie

Oproep van het Radikale Anti Anti Kraak (R.A.A.K.) voor een demonstratie tegen gentrificatie op zaterdag 9 juli 2022. Verzamelpunt om 16u op het Heinekenplein, Amsterdam.

Gentrificatie gebeurt niet zomaar. Het is een direct gevolg van beleid van de staat en het systeem waar we in leven: grote bedrijven zien een mogelijkheid geld te verdienen aan een buurt, en de staat geeft ze ruimte om dit te doen. Sociale huur wordt verkocht en wordt privébezit, meer dure winkels worden geopend, en binnen korte tijd realiseren de originele bewoners zich dat ze het niet meer kunnen betalen er te wonen. Meer en meer mensen met een laag inkomen, vooral mensen van kleur en migranten, zijn gedwongen te verhuizen naar de buitenranden van de stad, en rijkere mensen nemen hun plaats in. Publieke ruimtes zijn niet langer publiek, maar alleen betaalbaar voor mensen met een hoog inkomen. Gentrificatie lost armoede niet op maar veroorzaakt het, terwijl het uit het zicht van rijkere mensen en toeristen verplaatst wordt.

13 juni hebben wij een verlaten pand van de gemeente gekraakt in de Pijp, een van de meest gegentrificeerde buurten van Amsterdam. Naast mensen huisvesten, creëeren we een hoognodige ruimte die niet om geld draait. We bieden een ruimte voor mensen om te ontspannen, thee en koffie te drinken, of van gratis eten te genieten. Daarbij is er een weggeefwinkel waar mensen kleding brengen en halen, en een plek om kleding te wassen voor mensen die dat ergens anders niet kunnen betalen. We ondernemen directe actie tegen gentrificatie, in plaats van te wachten tot de gemeente de problemen oplost die hun eigen beleid heeft geholpen te veroorzaken.

Helaas heeft de gemeente besloten aangifte te doen en te proberen ons te ontruimen. We moeten hoogstwaarschijnlijk op 14 juli ons mooie plekje uit.

We vertrekken niet zonder geluid te maken. We willen we collectief geluid maken tegen gentrificatie, en voor directe actie door middel van kraken. Er zullen een paar toespraken zijn, we lopen een rondje door de Pijp, en daarna is er soep en muziek.

Migranten zijn niet de oorzaak van het gebrek aan betaalbare woningen, het onrechtvaardige systeem waar we in leven wel. Als je hier niet achter staat, dan ben je niet welkom en vragen we je thuis te blijven. Sta je er wel achter, kom dan je steun laten zien en laat de gentrificeerders de stem van de gemeenschap horen. Huizen voor mensen, niet voor winst!

R.A.A.K. (Radikale Anti-Anti Kraak)
Amsterdam
raak [at] riseup [dot] net
https://squ.at/r/8o2o


Een paar kraakpanden in Nederland: https://radar.squat.net/nl/groups/country/NL/squated/squat
Groepen (sociaal centrum, collectief, kraakpand) in Nederland: https://radar.squat.net/nl/groups/country/NL
Evenementen in Nederland: https://radar.squat.net/nl/events/country/NL


Radar https://squ.at/r/8tnz