Den Haag: Solidariteitspot Vervloekt Geld

In 2015 was de strijd voor het behoud van Vrijplaats De Vloek in Scheveningen in volle gang. Na dertien jaar lang gekraakt te zijn, wilde de Gemeente Den Haag het pand ontruimen om er een prestigieus zeilcentrum te bouwen. Na anderhalf jaar campagne gevoerd te hebben wisten de gebruikers en sympathisanten van De Vloek een alternatief pand te bemachtigen: het huidige sociaal centrum De Samenscholing in Moerwijk.

De strijd voor De Vloek stond echter voor meer dan alleen het behoud van een vrijplaats. Het was een kwestie van ‘niet wijken voor de rijken’. Zo bleef een groep van tien mensen in het pand achter om zich te verzetten tegen de ontruiming. Verfbommen en lock-ons zorgden ervoor dat een grote politiemacht twaalf uur lang bezig was met de ontruiming van het pand.

Na dit verzet probeerde de Gemeente Den Haag kosten van zogenaamde schade te verhalen op de groep die zich had verzet tegen de ontruiming. Er werd een rechtszaak gestart om een bedrag van meer dan € 50.000 te innen. Als antwoord hierop begonnen kameraden een inzamelingsactie om ‘De Vloek 10’ te steunen. Uiteindelijk flopte de vergeldingsactie van de gemeente en moest er ‘maar’ rond de € 5.000 betaald worden.

Met het overgebleven geld van de inzamelingsactie wordt nu de solidariteitspot “Vervloekt Geld” gestart. Deze pot is bedoeld om krakers of anderen die zich mengen in de woonstrijd financiële steun te bieden. Het geld kan gebruikt worden voor boetes, rechtszaakkosten en schadevergoedingen. Het geld is georganiseerd als een pot en niet als een fonds. Er wordt dus geen actieve inzameling meer gedaan. Wel is een bijdrage aan de pot op eigen initiatief van harte welkom!

Voor aanvragen, verdere informatie en om te zien of de aanvraag aan de eisen voldoet, stuur een e-mail naar vloekgeldweg [at] riseup [dot] net


Een paar kraakpanden in Nederland: https://radar.squat.net/nl/groups/country/NL/squated/squat
Groepen (sociaal centrum, collectief, kraakpand) in Nederland: https://radar.squat.net/nl/groups/country/NL
Evenementen in Nederland: https://radar.squat.net/nl/events/country/NL


Vrije Bond https://www.vrijebond.org/solidariteitspot-vervloekt-geld/