Wageningen: Studenten kraken slooppand

Wageningen – Een groep studenten heeft vandaag bekend gemaakt dat ze een pand in het centrum van de stad hebben gekraakt. Tijdens de huizencrisis willen ze er niet alleen wonen, maar ook een culturele plek creëren waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Het pand is van Zideris, een gezondheidsorganisatie die het al 5 jaar leeg heeft staan. In tijden van groeiende woningnood en stijgende huizenprijzen vinden de studenten het niet te verkroppen dat bruikbare woonruimtes zo lang niet worden gebruikt. Zeker in Wageningen, waar de universiteit maar blijft uitbreiden en bedrijven aan blijft trekken, worden onvoldoende oplossingen geboden voor al die woningzoekenden. “Het kraken van gebouwen kan écht een oplossing zijn voor de wooncrisis” aldus een ​​​​​​​van de studenten. “Het is raar dat veel panden jaren leegstaan terwijl veel mensen geen huis kunnen vinden.”

Slecht onderhouden

Het pand van Zideris staat vanwege de 5 jaar leegstand al lang te verkrotten. Door het te gaan bewonen willen de studenten ervoor zorgen dat het pand er beter uit komt te zien. Daarmee willen ze het gebouw ook voor de buurt aangenamer maken, legt een nieuwe inwoner van het pand uit. “We zijn van plan het pand op te knappen en vooral ook de verwaarloosde tuin onder handen te nemen. Uiteindelijk willen we daar zelfs onze eigen groenten gaan verbouwen​​​​​​​.”

Goed contact

De studenten vinden goed contact met de buurt en de eigenaar belangrijk. Zij hebben de eigenaar en politie ingelicht van de kraak, en hopen op een bruikleenovereenkomst met de eigenaar. Ook willen ze – mits de coronamaatregelen dat toelaten – een ruimte bieden waar gemeenschapsactiviteiten kunnen worden gehouden. Kraakpanden bieden daarmee vaak een zogenaamde “culturele vrijplaats”: een ruimte waar nieuwe vormen van samenzijn met elkaar en de omgeving uitgeprobeerd kunnen worden. De studenten roepen buurtbewoners dan ook op langs te komen met ideeën voor het pand.


Een paar kraakpanden in Nederland: https://radar.squat.net/nl/groups/country/NL/squated/squat
Groepen (sociaal centrum, collectief, kraakpand) in Nederland: https://radar.squat.net/nl/groups/country/NL
Evenementen in Nederland: https://radar.squat.net/nl/events/country/NL


Indymedia https://indymedia.nl/node/50983