Ghent: ‘t Spande voort in het stadhuis

Demo, maandag 22 november 2021
Pandez-vous!

Het Pand wordt vervreemd. Net als 40 jaar geleden. Toen ontstond het Pandinistisch verblijvingsfront, het verzet tegen de verkoop van het pand. Het verzet heeft 20 jaar lang betaalbaar wonen in het pand gegarandeerd. 20 jaar betaalbaar wonen op de schop.
Het besluit is terminaal, finaal, paternaal. Het pand moet en zal haar rol in het gemeen moeten afstaan. Het pand moet haar diensten verkopen aan de hoogste bieder. Maar wederom is er verzet. De Pandemisten, de Jan met de pet, de sanerings nomaden, de burgers, de stroppendragers, gij en ik. De al dan niet zo gegoede Gentenaar.

Voor het Caermersklooster houden de stad Gent en de provincie twijfelachtige plannen achter de hand. Het pand wordt verkocht en dat aan de hoogste bieder.
De stad moet worden gegeven aan wie geld heeft en er ten koste van de leefbaarheid nog meer wil verdienen. De nu al over bekende tactiek wordt gevolgd. Sinds jaren laat men publiek patrimonium verkrotten tot het uiteindelijk alleen maar goed is om te verkopen of af te breken. De private markt maakt van het gemeengoed met lage huren, een winstmachine van. Het verhuurt of verkoopt voor dubbel de prijs. De Gentenaar is slachtoffer van dit eenvoudige rekensommetje. De stad verkoopt haar tuin om haar keuken te renoveren.

Net daarom willen wij een fundamenteel debat over wonen, gemeengoed en investeren hierin. Geen stadsdebat dat zich tot 1 dossier beperkt.

Terwijl de democratie meer in meer in de achterkamers verdwijnt van een politieke klasse, is het niet aan de bevolking om haar te richten tot haar besturen.
Nochtans hoort de stem van de Gentse burgers te weergalmen waar het telt, in de gemeenteraad.

We verwachten, laat dit het strijdpunt zijn voor 2024, een pak meer van onze instituties die voor onze democratie garant staan.

Als het bestuur niet dichter bij de burger komt, dan komt de burger dichter bij het bestuur.
Niet bevoegd, mondje toe.

Daarom komen we op straat! Om ons te verzetten, tegen immobiliën, tegen hoge huren, tegen wonen als markt en niet als recht! Lieve mensen roep het stil, roep het luid. Het Pand in onze hand! Het Pand in onze hand. Het Pand in onze hand!

‘t Pand, Lange Steenstraat 16, 9000 Ghent
pandemisten [at] riseup [dot] net
https://squ.at/r/8bey


Een paar kraakpanden in België: https://radar.squat.net/nl/groups/country/BE/squated/squat
Groepen (sociaal centrum, collectief, kraakpand) in België: https://radar.squat.net/nl/groups/country/BE
Evenementen in België: https://radar.squat.net/nl/events/country/BE


Radar https://squ.at/r/8hbl