Rotterdam: Oproep om de Tweebosbuurt te komen bezetten!

De Tweebosbuurt is een buurt in de Afrikaanderwijk op Rotterdam Zuid. De buurt bestaat uit vier blokken met appartementen en protiekflats met tuinen en een gedeelde binnenplaats. De Afrikaanderwijk is een van de armste postcodes van Nederland. Toch vind Gentrificatie hier al jaren plaats, vooral door de hogere huren in de rest van de stad, waardoor Rotterdam Zuid een van de laatste plekken is waar je betaalbaar kan wonen. Die werkelijkheid word hier in de Tweebosbuurt definitief beëindigd, als het aan de gemeente en woningcorperatie ligt.

De gemeente Rotterdam heeft een bewust gentrificatie beleid. De volgende stap in de gentrificatie van de Afrikaanderwijk is de sloop van de hele tweebosbuurt. Het gaat hier om 599 woningen en winkels. 535 van deze woningen zijn in bezit van Vestia, de woningcorperatie die de taak heeft gekregen om dit plan uit te voeren. Als beloning krijgt Vestia 24 million euro sloop subsidie.

In de plaats van de 599 woningen en winkels komen 374 nieuwe woningen. 137 worden sociale huur, 101 geliberaliseerde huur, en 143 verkoop. De huurovereenkomsten worden per 1 januari 2020 beëindigd, en de sloop van de buurt is gepland voor april 2020. Alle huren gaan omhoog, en de het alternatief voor de bewoners is het vinden van (vaak duurdere) sociale huurwoningen elders…

Vestia en de gemeente waren niet voorbereid op strijd door de bewoners. Sinds dat het project is aangekondigd in de zomer van 2018, is de buurt zich aan het organiseren. 60 bewoners hebben onsuccesvol geprocedeerd tegen Vestia, en nog 50 bewoners zijn nu bezig met een rechtzaak tegen hun ontruiming. De rechtzaken brengen de buurt veel aandacht in heel Nederland, en zelfs internationaal, incl de VN. Vanzelfsprekend hebben de gemeente en Vestia geen spier vertrokken tegenover het verzet, en gaan de ontruimingen door. Voor nu is het makkelijk te zeggen dat er minstens honderd woningen leeg staan.

Nu de deadline dichterbij sluipt, word de strijd harder: de bewoners hebben anti-kraak platen en slijptollen verwijderd van de huizen van de buren en bij het kantoor van Vestia terug gebracht. Ook openen ze hun protiekdeuren voor krakers met de hoop de ontruimingen en sloop te vertragen met meer rechtzaken. Daardoor is het enorm makkelijk om je hier te vestigen. De buren helpen spontaan met het wegjagen van Vestia werknemers uit gekraakte panden, en bieden hulp aan als er een opening tijdens de dag plaats vind. Ze staan ook in contact met de media om elke actie landelijk kenbaar te maken. Onze eigen media is ook in de maak.

De politie is tot nu toe redelijk passief gebleven tijdens (het constateren van) kraak acties. Soms helpen ze zelfs met het beschermen van ons woonrecht tegenover Vestia werknemers als zij krakers proberen te intimideren. Geen van beide partijen, de politie of Vestia, lijkt hier veel verzet te verwachten tegen de sloop. Hun passieve en langzame houding zou wel eens hun verlies kunnen betekenen, en vertragen en of zelfs de stop van de sloop kunnen veroorzaken. Een hele buurt kan gered worden door het kraken ervan.

Dit is de wijk die het tij kan keren. Daarnaast is het bestaan van een plek als dit handig bij de organisatie van de UDT2020 counter summit (een wapenbeurs in Rotterdam eind mei), of de Shell Must Fall acties midden mei tijdens de Shell aandeelhouders vergadering in Den Haag.

We hebben een droom om alle verdwenen winkels en kroegen in collectieven te zien veranderen, een droom van en wijk waar honderden mensen weigeren woonkosten te betalen, van het weghalen van de schuttingen in de tuinen om ze samen te beheren en gebruiken. Soms dromen we zelfs van barricades en verzet tegen ontruiming vanaf de daken van de vier blokken. Dit project lijkt die mogelijkheden te bieden. De bezetting van de Tweebosbuurt kan een nieuwe frontlinie zijn tegen de afbraak van de sociale huur, gentrificatie en kapitalisme in de woningbouw in Nederland en Europa. Maar daar hebben we meer bondgenoten nodig. We zijn nu opzoek naar mensen die met ons willen komen wonen hier. Als we met meer zijn kunnen we hier een serieuze tegenmacht zijn tegen de sloopkogel.

Dit is een oproep naar wie dan ook die mee wilt werken tegen een van de meest aggeressieve vormen van gentrificatie door; het proberen te voorkomen van de direct dreigende sloop van honderden woningen; de woningen te bewonen met de buren die ook weigeren te vertrekken; te komen wonen in een arbeidersbuurt waar nu al honderden woningen leeg staan. Het is ook een noodoproep: de deadline is over een paar maanden al, misschien zelfs over enkele weken.

Tot snel!

Contact : squat-vestia [at] riseup [dot] net
https://squ.at/r/7o21
http://tweebosbuurt.noblogs.org/
OpenPGP Signature : C3E3 8AEA FB8A 58DD 5ED8 11CF 956E ADCD 4837 E212


Een paar kraakpanden in Nederland: https://radar.squat.net/nl/groups/country/NL/squated/squat
Groepen (sociaal centrum, collectief, kraakpand) in Nederland: https://radar.squat.net/nl/groups/country/NL
Evenementen in Nederland: https://radar.squat.net/nl/events/country/NL