Amsterdam: Bajesdorp, Festival en Politiek

BajesdorpMei is een hete maand voor Bajesdorp, het Stadsdorp naast de Bijlmerbajes. En dan hebben we het nog niet eens over de temperatuur, de biologische maaltijden, de bands, het compostproject en de 10e editie van Bajesdorp Festival op 21 mei…
…nee, we hebben het over het voortbestaan van ons dorp. Dus zet 24 mei in je agenda en lees vooral even door.

Bajes te koop

De Bijlmerbajes sluit binnenkort en wordt verkocht, met de cipierswoningen (Bajesdorp dus) erbij. De eigenaar van de Bijlmerbajes – het Rijk – is al een tijd in overleg met de gemeente, want op het Bijlmerbajesterrein verrijst straks een nieuwe woonwijk met meer dan 1000 woningen. Dat is natuurlijk prima, want iedereen heeft een woning nodig. De Bajesdorpers zien het zitten om nieuwe buren te krijgen en vandaar dat we een tijd terug al een plan hebben voorgelegd aan het Rijk én de Gemeente voor het volgende:

• Wij kopen Bajesdorp als woningbouwcoöperatie met eigen geld, hypotheek (en jullie steun!)

• We verhuren woon-werkpanden aan leden en breiden uit naar 50 bewoners

• We bieden ruimte aan kunst, cultuur, educatie, ambacht, experiment

• We sluiten ons aan bij VrijCoop en schrijven woningbouwgeschiedenis (hieronder meer daarover).

Een nieuw soort woningcoöperatie

We kennen allemaal de grote woningbouwcoöperaties. Misschien huur je wel wat van zo’n club. Ze begonnen ooit met het idee om mensen die het niet breed hebben te huisvesten, maar zijn geëindigd zoals we ze kennen: commerciëel, hiërarchisch en zonder heel veel hart voor de huurder met de kleine portomonee. Dat erkent ook Amsterdam en daarom zoekt de stad naar nieuwe, kleine wooncoöperaties die het anders aanpakken, zoals VrijCoop.

VrijCoop

Bajesdorp is mede-initiatiefnemer van VrijCoop. Deze organisatie helpt groepen die gezamenlijk een pand of een terrein (willen) kopen met het vastleggen van idealen voor de verre toekomst. Het concept is komen overwaaien uit Duitsland en is daar zeer succevol. Ze hebben een legale constructie ontworpen die het onmogelijk maakt later met het pand te speculeren. Een woning is namelijk om te wonen en niet om geld mee te verdienen. Daarnaast wordt een deel van de huur gebruikt om nieuwe projecten te financieren. Elk woonproject maakt dus weer andere mogelijk.

Het Rijk en de Gemeente Amsterdam

Het Rijk wil het stuk grond waar Bajesdorp op ligt niet aan verkopen. Ondanks dat we een jaar met ze in gesprek zijn geweest en ze sympathie hebben voor onze plannen. Aan de gemeente Amsterdam willen ze wel verkopen en die is gelukkig serieus geinteresseerd om Bajesdorp te laten voortbestaan. De gemeente wil het bajesterrein helaas niet zelf ontwikkelen en doet daarmee afstand van (bijna) alle zeggenschap, maar stellen wel een aantal spelregels vast (zgn. Nota van Uitgangspunten). Zo moet er onder andere een broedplaats in het gebied komen. Het gereserveerde oppervlak daarvoor, 1000m2, is nog te klein voor Bajesdorp en is ook niet gezegd dat Bajesdorp de broedplaats wordt. Daarom zijn we deze maand druk in gesprek met de gemeente. Er is namelijk de mogelijkheid dat we het stuk Bajesdorp-grond via de gemeente kunnen kopen. Om dit te bereiken kunnen we je hulp gebruiken, onder andere op 24 mei. Hierover zometeen meer.

Hoop

Wij geven niet op en jullie hopelijk ook niet. Toch, als de gemeente deze maand niet besluit om Bajesdorp een plaats te geven in de Nota, betekent dit vrijwel zeker het einde van Bajesdorp. Het betekent het einde van een groene oase, het einde van een vrijgevochten stuk Amsterdam en geen woningbouwcoöperatie 2.0 voor de nieuwe wijk. Volgens de Nota die er nu ligt, mag de sloophamer door Bajesdorp.

Op 24 mei gaan we daarom voor de tweede keer inspreken op het stadsdeelkantoor in Amsterdam Oost. Kom daarheen en laat politici weten dat je wilt dat Bajesdorp niet aan de grillen van een onbekende projectontwikkelaar wordt overgeleverd maar als creatieve wooncoöp een plek behoudt in de stad!

24 mei verhinderd? Op 14 juni en 6 juli gaan we naar de Centrale Stad om in te spreken. Zet ‘m alvast in je agenda!

Bajesdorp
H.J.E. Wenckebachweg 12-46
1096AN Amsterdam
http://bajesdorp.nl/
https://squ.at/r/fqt