Amsterdam: Demonstratie Recht op Stad! 1 Oktober

POSTER-RECHT-OP-STAD-kleinAanleiding: het Hof in Amsterdam zet demonstratierecht op de tocht

Op 1 Oktober demonstreren we in Amsterdam op de Dam voor Recht op Stad! De aanleiding is de zoveelste stap in het afbreken van de democratische rechten in Amsterdam. De uitspraak van het Amsterdamse Hof, afgelopen maandag 31 augustusinzake de massa-arrestatie van meer dan 150 mensen tijdens de manifestatie tegen de ontruiming van Schijnheilig in Juli 2011.

Het recht op demonstreren wordt met de uitspraak afhankelijk gemaakt van hoe de platte pet staat van de politie. Wordt er actief verzet vermoed dan mag de politie de grondwettelijke demonstratierecht zonder aanzien des persoon opzeggen en een hele groep demonstranten oppakken.

Advocaat Jebbink: ‘De uitspraak is rechtsstatelijk gevaarlijk. Op de Passeerdersgracht waren vele mensen aanwezig die zich met spandoeken en leuzen uitten voor het behoud van het cultureel-politieke centrum Schijnheilig. Dat was evident een vreedzame demonstratie.

Het hof heeft de samenkomst uitgelegd als puur gericht op een confrontatie met de mobiele eenheid om de ontruiming te verhinderen. Als door het hof verzonnen intenties van burgers bepalen of ze mogen demonstreren, is dat regelrechte overheidscensuur.’

Dat vinden wij een democratische stad onwaardig!

Daarom hebben wij een algemene oproep gedaan voor demonstratie en verzet tegen de afbraak van de stad en vóór Recht op Stad!

De datum die we gekozen hebben is niet toevallig: 1 oktober is de dag dat in 2010 de Wet Kraken en leegstand is ingegaan. In de volksmond de ‘Antikraakwet’, een poging van rechtse partijen om één van de weinige effectieve en zichtbare wapens in de strijd tegen leegstand, verkrotting, speculatie en de malversaties met kostbaar woon- en werkoppervlak, tegen te gaan.

Deze demonstratie is echter opgezet als een breder verzet, met een keur van organisaties, verenigingen, locaties, actie- en belangengroepen om de burgemeester, de politie, de wethouders en de rechters, maar ook de spculanten, de bestuurders en internationals, holdings en durfinvesteerders erop te wijzen dat de inwoners van Amsterdam zich niet hun rechten laten afpakken.

Onder de noemer Recht op Stad! eisen zij de stad weer op voor haar inwoners en gebruikers.

http://rechtopstad.nl/inhoudelijk/aanleiding-demonstratie/de-aanleiding-tot-recht-op-stad-demonstratierecht-in-gevaar/