Den Haag: De Vloek ontruimd. Veroordeel de repressie! Vrijheid voor de ‘Vloek 5’!

Vijf van de tien activisten die afgelopen woensdag vrijplaats De Vloek hebben verdedigd tegen ontruiming, worden nog vastgehouden tot aan hun rechtszaak op 23 september. Ze zijn gisteren over 5 gevangenissen in heel Nederland verspreid.

De vijf worden verdacht van het overtreden van de kraakwet (art. 138a) en openlijke geweldpleging (art 141). Een zesde persoon, die anoniem vastzat maar helaas toch is geïdentificeerd, heeft gisteren voor de snelrechter 500 euro boete gekregen (waarvan 250 euro voorwaardelijk en 100 euro aftrek vanwege zijn detentie van 2 dagen) voor het overtreden van de kraakwet en is inmiddels weer vrij. De overige personen werden donderdagavond met een dagvaarding vrijgelaten, waardoor ze nog konden deelnemen aan de lawaaidemonstratie voor de toen nog vastzittende arrestanten.

Wij eisen dat de Vloek 5 onmiddellijk vrijkomen!

Initiatief van onderop, ontruimd door stakingsbrekende agenten in dienst van het geld
De Vloek, al 13 jaar gevestigd in de haven van Scheveningen, heeft meer dan een jaar lang een actie-campagne gevoerd tegen de sloop van de vrijplaats en tegen de veryupping van de haven. De Vloek bood ruimte aan kunstenaars en non-profit initiatieven en werd wekelijks bezocht door honderden mensen. Een door mensen zélf opgebouwd anti-kapitalistisch en sociaal centrum. Dit initiatief is afgelopen woensdag ontruimd voor een prestigeproject voor de elite, door stakingsbrekende agenten in dienst van het grote geld.

De Vloek riep op donderdag 3 september haar onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden uit en stichtte de Onafhankelijke Autonome Zone De Vloek. De dagen erna werd met barricades en verf duidelijk gemaakt dat De Vloek zich tot het einde zou verdedigen tegen de ontruiming van de vrijplaats, en dat ze niet zomaar zouden wijken voor de rijken. De ontruiming van De Vloek begon op woensdagochtend met een ware invasie van de derde haven. Alleen al op de hellingweg reden 15 ME-bussen, 2 BRATRA wagens, twee waterwerpers en een Arrestatie-Eenheid en allerhande ander politiematerieel richting De Vloek, waar ze onthaald werden met verf en leuzen. Na het verzet op het dak verschansten activisten zich in het gebarricadeerde pand, waar er uiteindelijk 5 activisten door de BRATRA uit zijn gehaald. Bovenop het dak van de voormalige Piratenbar (concertzaal van De Vloek) hielden twee piraten met fakkels zich op in een kraaiennest. Het duurde twee uur en een verplaatsing van de kraan voordat de BRATRA het kraaiennest bereiken kon.

Daarna berichtte de politie triomfantelijk dat het pand leeg was… waar ze echter niet op hadden gerekend was dat 3 meter onder de grond er nog twee activisten in een lock-on zaten. Ruim 12 uur en een paar dozijn slijpschijven later werd de laatste activist vastgezet.

Geweld komt van de staat
We willen benadrukken dat er tijdens de ontruiming niet met stenen of glas is gegooid, wat er ook aan leugens beweerd mogen worden door de politie. Het is ons duidelijk dat deze leugens verspreid worden om de totaal absurde politie-inzet te verantwoorden. Al zeker een week voor de ontruiming betrok de politie een permanente observatiepost in het appartementencomplex tegenover De Vloek. Tijdens de ontruiming hebben de activisten in het kraaiennest daar duidelijk een scherpschutter op het dak zien liggen. Tegen de mensen die in het voorste deel van het pand werden gearresteerd is door de politie geschreeuwd dat als ze zich zouden verzetten, ‘er meteen geschoten zou worden’. Verder heeft de politie een ijzeren staaf van 1,5 meter dwars door een dak gegooid, een dak waarvan bekend was dat er zich mensen onder bevonden.

De valse berichtgeving van de politie, alsmede het verspreiden van de ‘Vloek 5’ over verschillende locaties in het land is een repressieve tactiek. Het uit elkaar halen en criminaliseren van de groep is een werkwijze die overduidelijk het breken van de solidariteit tot doel heeft. Wij zullen ons hierdoor niet laten intimideren en zetten onze strijd door. Wij zien het verzet tegen de ontruiming van De Vloek ten behoeve van een elite-project als legitiem en noodzakelijk.

Solidariteit = voor altijd!
Wij zullen onze solidariteit niet laten breken door de macht. Wij staan volledig achter de Vloek 5 en eisen hun directe vrijlating. Totdat dat gebeurd is zullen we iedereen oproepen om hun solidariteit te laten zien en horen bij de diverse gevangenissen en op straat! Zeer spoedig zullen wij acties aankondigen ter ondersteuning van de Vloek 5, en wij zetten onze strijd tegen stadsvernieuwing van bovenaf door!

Ideeën ontruim je niet!

Wij willen onze dank uitspreken aan een ieder die zich de afgelopen 13 jaar, en vooral ook de laatste weken, heeft ingezet voor De Vloek, voor vrijheid en voor autonomie.

Scheveningen, we gaan je missen.

De Vloek, zaterdag 12 september 2015

http://devloek.nl/de-vloek-ontruimd-veroordeel-de-repressie-vrijheid-voor-de-vloek-5/

Dinsdag 15 september: Vrijheid voor de Vloek 5! Schrijfavond voor arrestanten ontruiming De Vloek

Aanstaande dinsdag 15 september organiseert Autonomen Den Haag samen met De Vloek een gevangenen schrijfavond in het Autonoom Centrum Den Haag. Wij gaan schrijven naar de vijf personen die nog vastzitten nadat zij afgelopen woensdag vrijplaats De Vloek hebben verdedigd tegen ontruiming. De vijf zitten verspreid over gevangenissen in heel Nederland en hebben onze solidariteit nodig. Daarnaast willen wij laten zien dat hoe moeilijk de staat het ons ook maakt, onze solidariteit niet te breken is! De schrijfavond begint om 19:30 met een update over de arrestanten en over De Vloek. Wij hebben kaarten en pennen, maar neem gerust je eigen kaarten mee!

De Vloek 5 werden opgepakt nadat zij zich afgelopen woensdag hebben verzet tegen de ontruiming van vrijplaats De Vloek. De vijf worden verdacht van het overtreden van de kraakwet (art. 138a) en openlijke geweldpleging (art 141). Vier anderen werden donderdag al vrijgelaten met een dagvaarding. Een persoon die anoniem vastzat maar helaas toch is geïdentificeerd, heeft vrijdag voor de snelrechter 500 euro boete gekregen (waarvan 250 euro voorwaardelijk en 100 euro aftrek vanwege zijn detentie van 2 dagen) voor het overtreden van de kraakwet en is inmiddels weer vrij.

Nog tijdens de ontruiming van De Vloek verspreidde de politie valse berichtgeving dat er met stenen en glas gegooid zou zijn naar de politie. Het verspreiden van deze leugens is net als het verspreiden van de ‘Vloek 5’ over verschillende gevangenissen in het land is een repressieve tactiek. Het uit elkaar halen en criminaliseren van de groep is een werkwijze die overduidelijk het breken van de solidariteit tot doel heeft, en de absurde politie-inzet bij de ontruiming moet rechtvaardigen. Wij zullen ons hierdoor niet laten intimideren en zetten onze strijd door. Wij zien het verzet tegen de ontruiming van De Vloek ten behoeve van een elite-project als legitiem en noodzakelijk. Wij staan volledig achter de Vloek 5 en eisen hun directe vrijlating. Totdat dat gebeurd is zullen we iedereen oproepen om hun solidariteit te laten zien en horen bij de diverse gevangenissen en op straat!

Wij hebben altijd gezegd dat de strijd om De Vloek groter is dan De Vloek alleen. Ook nu willen wij benadrukken dat solidariteit met onze kameraden breder is dan enkel persoonlijke ondersteuning. Het is belangrijk om ten alle tijden mensen te ondersteunen die strijden tegen kapitalisme, voor vrije ruimte en voor een wereld buiten de klauwen van het geld en de macht.

Vrijheid voor de Vloek 5! Ideeën ontruim je niet!

Zeer spoedig zullen wij meer acties aankondigen ter ondersteuning van de Vloek 5. Wil je zelf een actie of schrijfavond organiseren, neem dan contact op met De Vloek via devloek [ at ] riseup.net voor informatie en updates.

Locatie: Autonoom Centrum Den Haag
Willem van Outhoornstraat 17
Den Haag
Tijd:
15:00 – Infoshop open
19:00 – Veganistische soep
19:30 – Start info en schrijfavond

http://devloek.nl/
https://autonomendenhaag.wordpress.com/

http://devloek.nl/dinsdag-15-september-vrijheid-voor-de-vloek-5-schrijfavond-voor-arrestanten-ontruiming-de-vloek/