Utrecht: Onwettige arrestaties op de Boelesteinlaan

Vanochtend stond de politie aan de deur van een kraakpand in Zuilen. Zoals wel vaker hadden ze nog nooit gehoord van huisvrede. Lees en huiver.

Een half jaar geleden werd de woning gekraakt aan de Boelesteinlaan te Utrecht.

Op een dag kwam de politie ongevraagd het huis doorzoeken naar een veroordeelde crimineel (ook wel kraker genoemd). Toen ze daarin faalden begonnen ze de bewoners om identiteitsbewijzen te vragen. Aangezien je jezelf in je eigen huis niet hoeft te identificeren werd dit geweigerd. Hierop reageerde de politie vriendelijk als altijd… Er werdt de bewoners verteld dat “ze wel eens gingen kijken wat ze gingen doen met hun huis”, enkele dagen later kwam de oprotbrief.

Door de bewoners werd vervolgens een rechtzaak tegen de staat aangespannen om de ontruiming te voorkomen. Aangezien er een zeer kleine kans was dat deze rechtzaak zou worden gewonnen, hebben zij de rechtzaak laten vallen en de woning verlaten. De wijkagent is één keer langs geweest om te kijken of de bewoners al vertrokken waren, hem werd medegedeeld dat ze nog bezig waren hun laatste spullen te pakken. Enkele dagen later werd het huis leeg en open achter gelaten door de krakers, klaar om weer in gebruik genomen te worden door de eigenaar.

Er gebeurde echter niets met het pand. Nadat het weer 3 maanden had leeg gestaan en woningbouw vereniging SSH zelfs te ongeinterresseerd was om een slot op de deur te zetten begon het huis weer te verloederen. Daarop besloot een aantal krakers het huis te (her)betrekken.

Heden maandag ochtend 7 okt kwam de politie weer ongevraagd binnen en eisten zij van iedereen binnen een identiteitsbewijs te zien te krijgen, anders zouden zij direct overgaan tot arrestaties ondanks dat dit beiden onwettig is.

Een jongen die zich niet kon legitimeren is opgepakt en meegenomen. Een overbuurvrouw die even kwam douchen had haar paspoort natuurlijk niet bij zich. Ondanks haar aanbod om samen met de agenten haar paspoort op te halen(die aan de overkant van de straat in haar woning lag), werd zij opgepakt.

Na anderhalf uur bellen en 2 arrestaties werd het de smeris eindelijk duidelijk dat ze niet mochten ontruimen (een aanzegging tot ontruiming heeft een uiterste datum), dit tot ongenoegen van de diensthebbende fascist. Hij vertelden ons dat ze vandaag nog een oprotbrief zouden komen brengen.

Tegen ontruiming voor leegstand, tegen de criminalisering van onschuldigen, tegen de politiestaat!
Voor woonruimte voor iedereen, voor zelfbestuur, voor een vrije wereld!!!