Amsterdam: Solidariteit met Villa Amalias en alle bedreigde anarchistische ruimtes

Solidariteit met het verzet. Solidariteit met Villa Amalias en alle bedreigde anarchistische ruimtes

Amsterdam januari 2013 – Een verzameling teksten over de recente ontruimingen, herkraken en solidariteitsacties in Griekenland en daarbuiten.

In Griekenland is de economische en sociale situatie in de afgelopen jaren geëxplodeerd. De economie stortte in, met als belangrijkste resultaat een heel zwaar leven voor de inwoners van Griekenland. Het bestaan is moeilijk, omdat mensen uit hun huis worden getrapt, hun elektriciteit wordt afgesloten en ze hun rotbaantjes verliezen. De Europese economische krachten bemoeien zich met het land, ze eisen alles van de mensen- maar de leningen gaan voornamelijk naar de banken, om ze te redden, en naar controle en repressie door de staat.

Het geld dat gespendeerd wordt aan duizenden nieuwe politieagenten en ‘veiligheidsmaatregelen’, is alleen in het belang van een verschrikkelijk systeem en de rijken, omdat die veiligheidsmaatregelen juist alleen bestaan om hen te beschermen. Maar in Griekenland, zijn er vele mensen die de straten opgaan om hun levens en waardigheid op te eisen. Dat betekend meer stress voor de staat, maar ook dat mensen een zicht kunnen krijgen op alternatieven voor dit systeem. Zoals in de kraakpanden, vrije ruimtes waar mensen zichzelf organiseren, onafhankelijk van leningen en controle. De staat kan dat niet accepteren, omdat het de dreiging die hiervan uitgaat begrijpt- de dreiging van het hele bestaan van deze vrije plekken en bewegingen.

Het is bijvoorbeeld normaal voor krakers om volkskeukens (gratis eten op straat) te organiseren, een concept waar mensen samen eten bereiden en samen opeten. Dit concept werd in 2011 overgenomen door buurtcollectieven, maar werd snel verboden door de staat. Daklozen besloten het idee van kraken over te nemen, om maar een dak boven hun hoofd te krijgen- maar werden al snel ontruimd omdat de staat geen concurrentie duldt. In de laatste jaren zijn er tientallen mensen doodgegaan op straat door de kou.

De staat heeft in Griekenland nogmaals besloten om aan te vallen, en nog repressiever. Ze zijn begonnen met het ontruimen van anarchistische sociale ruimtes. De politie heeft verklaard 40 van deze gekraakte ruimtes te willen ontruimen in de komende maanden. Ze arresteerden de mensen die binnen waren, en enkele aanwezigen die op straat waren uit solidariteit. Het is een duidelijke, strategische beslissing van de politie, omdat het op deze manier heel moeilijk is om de projecten van de panden voort te zetten. Mensen die zich bezig moeten houden met het verdedigen van hun sociale ruimtes en de juridische consequenties die hen boven het hoofd hangen, hebben immers geen tijd voor het organiseren van gratis voedsel voor de slachtoffers van staat en kapitaal, voor drukkerijen en radioprogramma’s die berichtten over de sociale strijd.

Het is ook een strategische beslissing omdat de eerste ontruimde kraakpanden op de grens liggen tussen fascistische en antifascistische buurten. De fascistische partij Gouden Dageraad is enorm gegroeid in de afgelopen jaren, omdat de staat de immigranten de schuld geeft van de problemen van het land. Dit leidt tot confrontaties op straat, waar de fascisten geholpen worden door de politie. De kraakpanden zorgden voor een fysieke bescherming van immigranten en buurtbewoners tegen de pogroms, mishandelingen en steekpartijen door de neonazi’s van de Gouden Dageraad. Deze ontruimingen vinden plaats op het moment dat er mensen op straat nodig zijn, om te vechten tegen de neonazi’s en alle krachten van de staat die de mensen in bedwang houden.

Hier, nu, delen we deze teksten over onze kameraden in Griekenland uit, omdat we geloven dat het niet een opzichzelfstaand verhaal is. De ‘financiële crisis’ slaat overal toe, ook al is Nederland er nog niet zo slecht aan toe op het vlak van sociale zekerheid, en de sociale spanning heeft hier een heel andere context. Dezelfde aanval van de staat tegen het volk vindt ook hier plaats, in de vorm van groeiende repressie; in de ongelijke verdeling van welvaart. We voelen ons verbonden met de mensen op de straten van Griekenland, Europa en de hele wijde wereld. We moeten vechten tegen onze bazen, om vrij te kunnen leven. Hoe meer ze ons collectieve bewustzijn proberen te breken, des te meer het nodig is voor individuen om samen te komen tegen de economische en repressieve krachten.

Solidariteit en actie!

Lees op de volgende pagina’s verschillende teksten uit de afgelopen maand, sommigen in het nederlands geschreven, sommigen van grieks naar engels naar nederlands vertaald. Voor meer (uptodate) informatie in het engels, kijk op Contra Info of Occupied London.

09/01/13 Athene (Griekenland): herkraak en opnieuw ontruiming Villa Amalias, inval in Skaramaga kraakpand. https://nl.squat.net/2013/01/09/athene-griekenland-herkraak-en-opnieuw-ontruiming-villa-amalias-inval-in-skaramaga-kraakpand/

09/01/13 Athene: kameraden hebben de lokale kantoren van de leidende regeringspartij in Kamatero aangevallen.
In de nacht van woensdag 9 januari zijn de ramen van van de kantoren in Kamatero van Nea Dimokratia (Nieuwe Democratie) kapot geslagen en met verfbommen bekogeld.
Haal jullie handen af van de kraakpanden en zelf-georganiseerde ruimtes. Solidariteit met de 92 gevangen kameraden, die het plan om Villa Amalias bezet te laten houden door politie vernederden.
Epicentrums van wetteloosheid overal!
Wij zijn allemaal krakers!

10/01/13 Ioannina, Griekenland: Solidariteitsactie voor de kraakpanden Villa Amalias en Skaramaga
In de namiddag van 9 januari, gedurende heftige repressieve operaties in Athene, hebben bijna 100 kameraden in Ioannina besloten om hun eerste woedende antwoord te geven tegen deze gebeurtenissen. Ze hebben het gemeentehuis van de stad aangevallen met verfbommen in solidariteit met beide kraakpanden in Athene die onder druk van politie staan, maar ook in solidariteit met elke andere zelf-georganiseerde ruimte die recentelijk getroffen werden door repressie -zoals Delta in Thessaloniki en de Xanadu sociale ruimte in Xanthi- verspreid over Griekenland en daar buiten. Tijdens hun actie gooiden ze ook verf op de beruchte politicus en grote vastgoedmagnaat Kalogiannis –minister president van Neo Dimokratia (de voornaamste partij van de huidige coalitie van drie partijen) voor de regio van Ioannina- die toevallig langsliep.
VRIJHEID VOOR DE GIJZELAARS VAN 9 JANUARI!
GEEN VERVOLGING VOOR KAMERADEN!

11/01/13 Thessaloniki, Griekenland: Aanval tegen bankfilialen
In de nacht van 11 januari hebben we de ramen van drie bankfilialen kapot gemaakt: een van Eurobank, een van Alpha Bank in Triandria, en een derde van de Griekse Nationale Bank op Papanastassiou. We gooiden pamfletten naar binnen, met een solidariteitsbericht voor Villa Amalias en alle andere zelf-georganiseerde ruimtes die aangevallen worden door repressie. We sturen onze kameraadschappelijke groeten aan de 93 mensen die gearresteerd werden tijdens de herkraak van Villa Amalias en naar iedereen die vecht tegen de veralgemeniseerde repressie.
Epicentrums van wetteloosheid zijn de ministeries en banken
Solidariteit met Vila Amalias
Onmiddellijke vrijlating van alle arrestanten

11/01/13 Verklaring van de 93 Villa Amalias arrestoos
https://nl.squat.net/2013/01/09/athene-griekeland-verklaring-van-de-93-villa-amalias-arrestoos/

12/01/13 Athene (Griekenland): 10.000 op demo voor verdediging anarchistische centra
https://nl.squat.net/2013/01/12/athene-griekenland-10-000-op-demo-voor-verdediging-anarchistische-centra/

15/01/13 Athene (Griekeland): Politieinval in Lelas Karagianni. LK37 herkraakt! https://nl.squat.net/2013/01/15/athene-griekeland-politieinval-in-lelas-karagianni-lk37-herkraakt/

15/01/13 Athene: Claim van verantwoordelijkheid voor de drie dagen durende brandaanslagen
Iedere keer dat jullie ons dwars zitten, zullen we terugslaan
Jullie ontruimen onze gebouwen, nemen onze kameraden gevangenen, en vallen onze demonstraties aan. Wij fikken jullie kantoren, jullie banken en servicefilialen af. Jullie onderdrukken de subversieve, radicale beweging om vrede, orde en veiligheid te ‘verkopen’. Jullie lanceren aanvallen tegen ons omdat jullie je rechtse stemmers tevreden willen houden, die zich van jullie afwenden naar de chrissi avgi/gouden dageraad, om ze te laten zien dat jullie net zo fascistisch zijn. Jullie proberen jullie dominantie te behouden door te investeren in het afrekenen met autonomie/wetteloosheid. Jullie bevechten ons alleen om jullie meest verachtelijke schandalen te verbergen, jullie corruptie en jullie betrokkenheid bij omkoping in zakendeals. Jullie veroordelen geweld terwijl jullie hele populaties tot misere veroordelen. Wij plannen het einde van jullie wereld. We leggen de fundamenten voor onze eigen samenleving, en we breiden ons continue uit. We willen op geen enkele manier verbonden zijn met jullie verrotte waardes. Solidariteit, vrijheid en gelijkheid. Dat zijn onze principes. Haal jullie handen af van onze projecten en onze kameraden. Jullie moeite om onze expansie tegen te houden is te vergeefs. Dit is duidelijk gemaakt tijdens de protestmars op zaterdag 12/1; dit is duidelijk gemaakt door de brandende nachten voorafgaande aan vandaag.

Wij eisen de verantwoordelijkheid op voor brandbom aanslagen gedurende drie dagen(vrijdag/zaterdag/zondag)
-op lokale filialen van de volgende organisaties: de kantoren van Nea Dimokratia in Dafni, Halandri, Glyfada, Argyroupoli en Kypseli, de kantoren van PASOK in Glyfada, de Public Power Corporations kantoren in Menidi
–op pinautomaten en bankfilialen: in Vyronas (twee pinautomaten in dezelfde buurt), Nea Smyrni, Neo Iraklio, Kaisariani (twee pinautomaten in dezelfde buurt), Kypseli, Papagou en Drapetsona (twee pinautomaten in dezelfde buurt)
-twee bankfilialen in Kaissariani
-een auto van het diplomaten korps in Elliniko
-een voertuig van de Hellenic Post (ELTA) in Ilion
-en, als laatste de motor van een smeris in Zografou
Solidariteit met de kraakpanden Villa Amalias, Skaramaga en Lelas Karagianno, en de vervolgde kameraden

17/01/13 Amsterdam: Solidariteitsactie met de Griekse kraakpanden, spandoekdropping

Met deze kleine actie willen we onze solidariteit uitten met Villa Amalias, Skaramaga, Radio 98, en met alle Griekse kameraden die lijden onder de terreur van de Griekse staat, en met alle kraakpanden op de wereld die al vele jaren lijden onder deze terreur, we zullen nederland niet vergeten waar de kraakscene geterroriseerd wordt door de nederlandse staat en hun slaven de politie.
TEGEN STAATSTERREUR, VECHT TERUG
HANDEN AF VAN DE KRAAKPANDEN
TOTALE SOLIDARITEIT
TOTALE MEDEPLICHTIGHEID
LANG LEVE DE ANARCHIE

24/01/2013 Amsterdam: Solidemo met bedreigde anarchistische ruimtes in Griekenland https://nl.squat.net/2013/01/24/amsterdam-solidemo-met-bedreigde-anarchistische-ruimtes-in-griekenland/