Amsterdam: Blijvertje Revival, Krakers blijwerk ‘t Bolvertje

Vrijdag 11 januari 2013, Blijvertje Revival, op de Valreep, met Muziek van o.a. Rufus Kain, Ro Halfhide, Barbara Breedijk, Ivergot Henry, Thomas, Chinup, Bucket Boys en Verhalen van o.a. Rogier Baas, Sara Best en Paul Schaaps

‘t Blijvertje was de bakermaat van jarenlang verzet tegen de sloopplannen van Ymere voor een betaalbare stad. Van jong tot oud van buurtbewoners tot muziekliefhebber kwam iedereen over de vloer. ‘t Blijvertje en de andere appartementen in het blok in de Derde Oosterparkstraat werd in 2007 gekraakt na verzoek van de bewonerscommissie daar. Dit gebeurde nadat woningbouwcorporatie Ymere de sloop van de 60 sociale huurwoningen met bijzondere 19e eeuwse gevels had aangekondigd. De inspraakprocedure was op z’n zachts gezegd ambivalent verlopen, en bewoners kwamen in opstand.

Na de kraak werden er samen met architecten alternatieve plannen opgesteld om de originele panden te behouden, maar die werden door Ymere direct van tafel geveegd. Ondertussen bloeide het cultureel buurtcentrum ‘t Blijvertje op. Ymere beloofde samen met het stadsdeel om een legale locatie te vinden voor ‘t Blijvertje, maar kwam deze belofte, net als vele andere, niet na. Na de ontruiming van de Derde Oosterparkstraat, die niet zonder slag of stoot verliep (https://www.indymedia.nl/node/273), kreeg Ymere vrij baan om de historische gevels te slopen en de sociale huur te vervangen door koopwoningen en huur in de vrije sector. Met ‘t Blijvertje verdween ook de ziel uit de straat, een sprekend voorbeeld wat gentrificatie met een buurt kan doen.

Vrijdag avond genieten we als van ouds van Voku, goede muziek en sfeer en gedenken tegelijk ‘t Blijvertje, Henk Langeveld, Peter Oelof, Andre Haring en Piet Jan Over. Tekeningen van Henk zijn ter plekke te bekijken en eventueel mee te nemen.

Op de Valreep, Polderweg 620, Amsterdam Oost
http://valreep.org/