Rapenburg 28F in Amsterdam gekraakt

Zondag 8 april, hebben wij weer een pand bevrijd van Ymere!
Wij hebben dit pand gekraakt, omdat wij het niet eens zijn met de afbraak van de sociale huurwoningen in de binnenstad

De actie zelf ging goed, het duurde even voordat de smeris er was. Na een tijdje is die ook weer weggegaan.
Foto’s volgen!

Onderstaand de buurtbrief

De buurtbrief:

Beste buren,
Zojuist hebben wij het pand op Rapenburg 28f gekraakt. Met deze kraakactie protesteren wij tegen de afbraak van sociale huurwoningen in de binnenstad.
Al jaren verdwijnen er sociale huurwoningen in de binnenstad. Deze worden vervangen door koophuizen en vrije sector huurwoningen. Dit wordt ook wel het zogenaamde “afbraakbeleid” genoemd. Dit beleid speelt al jaren in Amsterdam, hierbij spelen woningbouwcorporaties als Ymere een grote rol. Wij hebben een aantal maanden geleden het pand hiernaast gekraakt, 28d. Dit pand was simpel opgeknapt met een likje verf en een nieuwe keuken, deze woning was sociale huur, maar is getransformeerd naar de privaat sector. Zo zal langzaam dit blok ook verdwijnen in de privaat sector.
In de huurbrief van ex-minister Piet Hein Donner (Wonen) van 29 maart 2011 staat het plan om de maximale huur van huurwoningen met 120 euro te verhogen. Dit plan is op 1 oktober 2011 ingegaan. Volgens het regeerakkoord zou het alleen om schaarstegebieden zoals Amsterdam en Utrecht gaan, maar verwacht wordt dat Donner dit voor alle woningen wil laten gelden. Een van de grootste problemen die hier uitvoorkomt is dat de wachtlijsten voor de sociale huurwoningen nog langer duurt. Waar dit nu ongeveer tien tot veertien jaar is, zal dat uitmonden naar veel langer.
Afgelopen maand vond er in Amsterdam weer een ontruimingsronde plaats. Hierbij werden weer kraakpanden ontruimd. Deze woningen blijven vaak leegstaan na zo’n ontruiming. Een voorbeeld hiervan is de Jan Hanzenstraat 84-86. Dit pand is in 2010 en 2011 ook ontruimd, dit omdat er potentiële kopers zouden zijn. Dit bleek echter een smoes te zijn en ook nu na de ontruiming lijkt het onwaarschijnlijk dat deze panden verkocht gaan worden.

Sinds 1 oktober 2010 is de wet: “Kraak en Leegstand” ingegaan, die o.a kraken strafbaar stelt. De andere kant van de wet is, om te zorgen dat de leegstand wordt aangepakt, echter is er nog niets met dit beleid gebeurt. Met deze kraak laten we zien dat wij kraken, ongeacht of het mag of niet. Wij kraken uit protest tegen afbraak van de stad. Wij kraken niet alleen voor woonruimte, maar tegen speculanten, huisjesmelkers en andere misstanden rondom wonen en vastgoed. Als wonen een luxe is, is kraken een recht!
Wij willen geen overlast veroorzaken. Mocht u vragen hebben of langs willen komen voor een kopje koffie of thee, kom dan gerust langs.
Met vriendelijke en strijdbare groeten,
Gerard, Kevin, Maks en Simon

https://www.indymedia.nl/node/3600