Javastraat 77-83 Amsterdam GEKRAAKT

Vier panden aan de Javastraat in amsterdam oost zijn vanmiddag succesvol gekraakt. De smeris is net weg, kraak verliep soepel

‘Het volledig slopen van prima bewoonbare sociale huurwoningen om ze vervolgens als triest omhulsel te verkopen aan snelle yuppen staat volgens ons symbool voor de manier waarop woningbouwcorporaties lak hebben aan de huurders. Bovendien worden hier speculanten beloond om huurders weg te pesten. Dat de gemeente daarbij als een trouwe labrador alle benodigde paperassen komt apporteren laat prima zien wat voor neoliberale regentenclub Amsterdam regeert. Dat er mensen in die woningen wonen is niet meer van belang, als de grote jongens hun bonussen maar kunnen innen’ volgens kraker Otto.

De gekraakte panden werden in 2006 op een veiling gekocht door winkeliersfamilie Lindeman voor 2.122.003 euro. De panden werden toen bewoond door mensen die een sociale huur betaalden. In 2008 kocht Ymere de panden voor 3.250.000 euro, er woonden toen slechts nog antikrakers in. Het lijkt er op dat Ymere de familie Lindeman dus met meer dan een miljoen euro beloonde voor het effectief wegwerken van de vaste huurders. De panden worden nu volledig gestript verkocht en brengen ongeveer een half miljoen per pand op. De vraag rijst waarom Ymere een miljoen verlies neemt op de panden. Is het de woningbouwcorporatie zo veel geld waard om hun neoliberale ideologie door te drukken? De afgelopen 5 jaar hebben woningcorporaties het gros van hun voorraad sociale huurwoningen in zeeburg aan particulieren verkocht. De Javastraat is het schoolvoorbeeld van de uitverkoop van een buurt onder het mom van ‘stadsvernieuwing’. Met veel enthousiasme wordt de betaalbare huursector gesplitst en uitverkocht. Door verleiding en intimidatie worden mensen met een sociale huurwoning de wijk uit gewerkt om plaats te maken voor de meest vermogenden. De huizenprijzen stegen in het onbetaalbare terwijl de koopkracht achteruit ging. Het percentage ‘betaalbare huurwoningen’ in de stad wordt steeds kleiner. Sinds 2005 is het gedaald van 67 tot 56 % stelt het rapport Wonen in Amsterdam.

Wethouder Thijs Reuten waarschuwde op 26 november 2011 al dat het aantal sociale huurwoningen onder invloed van de nieuwe Donner-regeling huurwoningen met 25 punten op te waarderen tot ‘praktisch nihil’ zou teruglopen. Bovendien blijken in de procedures die de gemeente en woningbouwcorporaties in gang zetten om de buurt te ‘veryuppen’ de gewone buurtbewoner vaak de dupe, zo blijkt ook uit het rapport ‘In de lift’ van Huurders vereniging Oost.

Met deze kraak laten wij zien dat kraken nog steeds een uitgelezen middel is om misstanden rondom wonen en vastgoed aan de kaak te stellen. Bovendien protesteren wij met deze actie tegen het ontruimingsbeleid van burgemeester van der Laan dat algemeen wordt gezien als het hardste beleid in Nederland. Dat dit beleid gevoerd wordt juist in de stad die veel te danken heeft aan haar kraakbeweging is extra zuur. Ook de komende ontruimingsgolf worden weer panden ontruimd die na de ontruiming leeg blijven staan. Zo staat bijvoorbeeld de Jan Hanzenstraat 84-86 op de lijst. Dit pand werd in 2010 en 2011 ook al ontruimd, beide keren omdat Rochdale zogenaamd ‘potentiële kopers’ zou hebben. Dit bleek echter een smoes en ook deze keer lijkt het onwaarschijnlijk dat Rochdale het pand zal verkopen, temeer omdat zij bij monde van de heer de Leeuw al heeft laten weten dat zij er vooral op uit is om de panden minstens zes maanden leeg te kunnen laten staan.

https://www.indymedia.nl/node/3291