Amsterdam: Bij ons in de Jordaan: Lauriergracht 73 binnenkort ontruimd

Onderstaande buurtbrief is vandaag verspreid in de buurt.

Bij ons in de Jordaan: 10 jaar Lauriergracht 73 gekraakt

We voelen ons verbonden met elkander
Want zit je in de zorgen of in de ratsmodee
Dan helpt de een zoveel ie kan de ander
Zo zijn de Jordanezen, ze leven met je mee
Johnny Jordaan

Beste buren,

We willen jullie graag op de hoogte brengen van de ontwikkelingen rond onze gekraakte woning op Lauriergracht 73, waar we de afgelopen tien jaar met veel plezier hebben gewoond. Onlangs hebben wij een rechtszaak verloren en binnenkort zal het pand ontruimd worden. Hieronder meer achtergrond informatie over de rechtszaak, de kraak en de eigenaren van het pand.

Mocht je vragen hebben of contact met ons op willen nemen, mail dan naar:
lauriergracht73 [at] gmail [dot] com

Groet,
De bewoners van Lauriergracht 73 I-II-III

Actuele situatie
Na tien jaar kraak willen de twee eigenaren van Lauriergracht 73 beginnen met de renovatie van het pand tot luxe appartementen van 2000 à 3000 euro huur per verdieping. Nu het funderingsherstel klaar is, verwachten ze op 1 april 2012 met de renovatie van het pand te beginnen. Onlangs hebben we de rechtszaak die de eigenaren tegen ons hebben aangespannen verloren. Op 20 januari moet het pand leeg zijn.

Omdat niet met zekerheid kan worden gezegd wanneer de werkzaamheden zullen beginnen en de zittende huurders op de bel-etage nog niet op de hoogte zijn gesteld van de geplande werkzaamheden, hebben wij besloten niet nu al vrijwillig het pand te verlaten. Het pand op 20 januari verlaten zou kunnen leiden tot onnodig leegstand van het pand totdat een aannemer daadwerkelijk aan de slag gaat.

Lauriergracht 73 en de nieuwe kraakwet
Sinds 2010 hebben we in Nederland een nieuwe, bijzonder onnuttige wet Kraken en Leegstand. Ondanks deze nieuwe wet hebben de eigenaren van het pand gekozen een kortgeding aan te spannen om in een civiele zaak onmiddellijke ontruiming te eisen. Deze rechtsgang is alleen rechtvaardig als er spoedeisend belang is. Acht en een half jaar lang hebben de eigenaren niets van zich laten horen. Het nu aangevoerde spoedeisend belang wordt gevonden in de snelle start van de verbouwing, die zal worden uitgevoerd op grotendeels elf jaar oude vergunningen. Spoedeisend belang in deze zaak is dan ook twijfelachtig.

Kraak
Op 14 juli 2002 hebben wij drie etages van het pand op Lauriergracht 73 gekraakt. De 1e verdieping stond toen anderhalf jaar leeg, de 2e en 3e verdieping minstens drie jaar. De eigenaren hadden daarvoor kraakwachten in het pand gezet. Jarenlang was het pand een speculatieobject, dat meerdere malen is doorverkocht zonder dat er enig onderhoud aan het pand is gepleegd. Voordat Dick van de Oudeweetering en Sydney Ter Borgh Beheer BV het pand kochten was het pand in tien jaar tijd twaalf keer van eigenaar gewisseld.

Opknapbeurt
Toen we het pand kraakten was het in slechte staat: de bovenste etages waren volledig uitgesloopt, de eerste etage gedeeltelijk. Dat betekende op twee en drie hoog: geen water, elektra en gas, geen muren en trappen. Er waren veel kapotte ramen en lekkages. Op de eerste verdieping waren er gelukkig nog muren, maar verder moest alles opnieuw aangelegd worden. We hebben er veel energie in gestoken om alles te herstellen, te verbouwen en in de jaren daarna te onderhouden. Zo was er bijvoorbeeld geen toilet, geen douche, en geen kraan. We hebben ramen vervangen, de badkamer betegeld, nieuwe leidingen aanlegd, een keuken geïnstalleerd, lekkages verholpen, kamers gebouwd, trappen getimmerd etc.

Eigenaren
De Jordaan staat traditioneel bekend om zijn onderlinge solidariteit en dat hebben we aan den lijven ondervonden. Veel buren en omwonenden kwamen ons een hart onder de riem steken en met velen hebben we in de loop der jaren een goeie band ontwikkeld. Niet alleen krakers hebben te maken met wangedrag van huisbazen, ook huurders klagen over de wanpraktijken van huiseigenaar Dick van de Oudeweetering. Zowel krakers als ontevreden huurders hebben in de afgelopen jaren met hem te maken gehad. Bij het Wijksteunpunt Wonen komen klachten binnen over slecht verhuurgedrag vanwege achterstallig onderhoud, het niet uitvoeren van de nodige reparaties en het niet reageren op klachten van huurders. In stadsdeel de Pijp staat Dick van de Oudeweetering er om bekend panden te laten verkrotten om vervolgens een sloop- of splitsingsvergunningen af te dwingen bij de gemeente. Sommige panden worden zo brandgevaarlijk dat de gemeente de panden leeg haalt. Huurders worden met intimidatie aangespoord te vertrekken.

Beide eigenaren van Lauriergracht 73, Dick van de Oudeweetering en Sydney ter Borgh, hebben veel vastgoed in Amsterdam. Verspreid over verschillende BV’s bezit Sydney ter Borgh honderden woningen. Hij zit diep de Amsterdamse vastgoedwereld en heeft in heden en verleden nauwe contacten met malafide vastgoedbazen als de Endstra, Bruinsma, Luske en Paarlberg.

Gemeentepolitiek
Ondanks de felle weerstand van de grote gemeentes in Nederland tegen de antikraakwet heeft burgemeester Van der Laan besloten om direct en zeer voortvarend de nieuwe wet uit te voeren. Waar andere gemeentes de kat uit de boom kijken, of de wet zeer terughoudend uitvoeren, heeft Van der Laan in de afgelopen anderhalf jaar al tientallen panden laten ontruimen. Hiermee kiest Van der Laan ervoor om zich iets te enthousiast ‘gewoon aan de wet te houden’ in plaats van kritisch te kijken wat er in Amsterdam gebeurt op het gebied van huisvesting, woningnood, huisjesmelkers en malafide pandjesbazen.

Zolang er geen structurele oplossingen komen voor de woningnood blijft kraken nodig!