Amsterdam: Buurtbrief Wijde Heisteeg 7

Beste buren,

Na vier jaar met veel plezier op Wijde Heisteeg 7/II/III/IV gewoond te hebben, worden wij morgen (22 maart) helaas ontruimd door de politie. Eigenaar P.W. Hagendoorn heeft, na het pand jarenlang te hebben verwaarloosd, aangegeven dat hij plannen heeft om het pand te gaan verbouwen.Hij poogt daarmee boetes, die de gemeente hem dreigt op te leggen, te ontlopen. Op basis van dit afgedwongen voornemen van de eigenaar, heeft justitie, met de nieuwe anti-krakwet in de hand, ons bevolen het pand te verlaten.
Wijde Heisteeg 7 is een rijksmonument, dus voordat daar verbouwd kan worden heeft de eigenaar een aantal vergunningen nodig, welke hij nog niet heeft aangevraagd. Navraag bij de gemeente leert dat, zelfs al de eigenaar de vergunningen nu aanvraagt, het minstens zes maanden tot misschien wel negen maanden kan duren voordat daadwerkelijk met de verbouwing begonnen kan worden. Wij hebben de eigenaar een aanbod gedaan om op het moment dat de bouwplannen en vergunningen rond zijn en de verbouwing kan beginnen het pand vrijwillig te verlaten. Dat aanbod heeft hij afgewezen. Nu zullen de woningen voorlopig leeg blijven of zal er anti-kraak in worden gezet.
Toen wij de etages in februari 2007 kraakten waren zij in zeer slechte staat. Het dak lekte op verschillende plaatsen, een aantal ramen waren stuk en de ruimtes waren vochtig en vies. Wij hebben de woningen weer bewoonbaar gemaakt. De laatste dagen zijn wij bezig geweest om al onze spullen uit het pand verhuizen, wat een pijnlijk moment is voor ons. Het is zuur om te zien dat de eigenaar uiteindelijk door justitie and politie wordt beloond voor zijn wangedrag, en er strakt wellicht kraakwachten zullen wonen op de plek waar wij zoveel energie in hebben gestoken, terwijl wij moeten proberen om in een stad met woningnood een nieuw onderkomen te vinden.

Groeten,
bewoners Wijde Heisteeg 7-II/III/IV


22.03.2011 08:17 – Wijde Heisteeg staat op het punt ontruimd te worden. Me schijnt op dit moment de munt aan het ontruimen te zijn. Politie en eigenaar zijn net langs geweest bij de Wijde Heisteeg. Na het zien van de bewoners binnen in het pand zijn zij weer vertrokken. No pasaran!

22.03.2011 11:01 – Op dit moment is het circus aangekomen bij de Wijde Heisteeg. Nadat vanochtend daar de eigenaar met een aantal platte petten bakzeil haalde (kennelijk was men in de veronderstelling dat het pand leeg zou zijn) staat nu de hele karavaan in, en vooral buiten, de steeg. Zojuist, 10.02 is er gevorderd. Van binnenuit wordt met water gegooid, en dus moet de politie met veel manouvreren een poging gaan doen om de waterwerper dit te laten beantwoorden. Buiten staan een aantal mensen die door ME de straat uitgeveegd worden. Ook stillen aanwezig, maar nog geen arrestaties.

22.03.2011 13:56 – Arrestantenupdate: Zes mensen die vannacht zijn gearresteerd zijn deze ochtend bezocht door hun voorkeursadvocaat. Onder omstandigeden gaat het goed met hen. Het is nog niet precies duidelijk waarom deze mensen zijn aangehouden. Ze zitten alle 6 in Cellenomplex Zuid-Oost (Flierbosdreef). Het ziet er naar uit dat ze daar vandaag gaan blijven, dus waarschijnlijk zal de lawaaidemo ook daar plaatsvinden. Houd Indymedia in de gaten voor updates hierover.

22.03.2011 14:57 – Arrestantenupdate: De persoon die is opgepakt in de Wijde Heisteeg wordt op dit moment bezocht door de advocaat.

22.03.2011 18:24 – Arrestantenupdate: Alle 7 arrestanten zijn in verzekering gesteld en hebben nog een keer met hun advocaat gesproken. Ze zitten allemaal in Cellencomplex Zuid-Oost.

23.03.2011 19:22 – Arrestantenupdate: Vier van de zeven arrestanten zullen morgen voorgeleid worden – de drie vrouwen die alle NN zijn, en de kraker van Wijde Heisteeg. Het is nog onduidelijk of de andere drie arrestanten ook morgen voorgeleid worden.

24.03.2011 11:58 – Arrestantenupdate: De persoon die dinsdag werd gearresteerd in de Wijde Heisteeg wordt toch niet voorgeleid vandaag. We verwachten dan ook dat hij vandaag vrij komt. Volgende maand dient zijn rechtszaak bij de meervoudige kamer van de rechtbank. Hij wordt verdacht van kraken. Precieze datum en tijd volgen nog.
De drie anonieme vrouwen worden vanmiddag voorgeleid. Over de drie anderen hopen we voor de middag meer nieuws te hebben. Voor zover we weten zijn alle arrestanten van gisteravond (lawaaidemo) weer vrij. Mis je nog iemand, bel dan de arrestantengroep.

https://www.indymedia.nl/nl/2011/03/74862.shtml
https://www.indymedia.nl/nl/2011/03/74882.shtml