Kraken in Budapest

Op vrijdag 30 oktober is het oude winkelcentrum Ottoro Aruhaz gekraakt. Meteen werd begonnen water en electriciteit aan te sluiten en werden de muren van een nieuw laagje verf voorzien. Ook werd er meteen een tentoonstelling gebouwd van dingen die in het pand gevonden waren in het complex.

Binnen een week werd er een infoshop, een cafe, een bioscoop, gallery, weggeefwinkel en bibliotheek geopend.

Verder wonen er een aantal mensen. Het gebouw dateert uit het einde van de 19e eeuw, en is sinds de bouw een supermarkt geweest, tot het in 2001 leeg kwam te staan. De krakers in budapest hebben het complex gekraakt aktie te voeren voor het recht op huisvesting en de mogelijkheid om een underground cultuur op te bouwen. Projekten als food not bombs, indymedia en andere politieke en culturele organisaties hebben er hun plek gevonden.

Op 7 november was het officiele openingsfeest met een bar, optredens, en het screenen van films over kraken, de geschiedenis van Budapest en een tentoonstelling over het gebouw en andere lege gebouwen. De buurt was erg enthousiast over de kraakaktie, en zelfs de pers was positief in artikelen naar aanleiding van de opening.

De maandag erna gingen de krakers naar de eigenaar, een soort projektontwikkelaar, die het op zich een goed projekt vond, maar (uiteraard) vond dat het niet in dit pand kon, omdat het gevaarlijk was en op instorten zou staan. De krakers proberen nu niet alleen op juridisch gebied de strijd aan te gaan, maar ook een onafhankelijk expert te vragen te onderzoeken of het pand inderdaad zo gevaarlijk is. Ze proberen ook druk uit te oefenen op het stadsbestuur, die uiteindelijk moet beslissen of het pand inderdaad gevaarlijk is.

Ondanks al deze goede geluiden, zijn er toch een aantal problemen. De politie is een beetje in de war van deze eerste kraakaktie in jaren, en is nog aan het bekijken of kraken uberhaupt wel mag in Hongarije. Ze hebben al de paspoortnummers van iedereen opgeschreven. Jammer genoeg zijn er maar weinig activisten in Budapest, dus als de politie zou besluiten te gaan ontruimen, is de kans op aktief (laat staan succesvol) verzet erg klein. Op dit moment staan er veiligheidsdienst op straat opgesteld en de krakers hebben te horen gekregen dat ze er volgende week donderdag weer uit moeten zijn. De krakers proberen uiteraard nog dit te voorkomen.

Maar wat er ook gebeurd, mensen in Budapest weten inmiddels wat kraken is, en de krakers zelf hebben inmiddels veel ervaring opgedaan met het kraken van een pand en zichzelf autonoom te organiseren. En er staat nog genoeg leeg in Budapest, dus het volgende pand zal vele malen beter georganiseerd zijn!

 

Zie ook de fotogallerij op: http://www.indymedia.hu/kepek/centrum/ Kijk ook op http://indymedia.huvoor meer nieuws.

[squat!net]