Beslissing rechter heeft consequenties voor honderden kraakwachten

Vandaag zette rechter Orobio de Castro de zitting omtrent het kraakpand op Funen te Amsterdam voort op lokatie. De Officier van Justitie wil ontruimen en de krakers hebben een kort geding tegen deze beslissing aangespannen.

De Officier vindt dat de drie gekraakte etages een geheel vormen met de drie etages die bewoond worden door kraakwachten. De krakers bestrijden dit omdat zij feitelijk geen toegang hebben tot de etages van de kraakwachten en vice versa. Volgens de krakers is deze kraak een kraak die vergelijkbaar is met een gewone woonetage-kraak waarvan er een honderttal per jaar zijn. Complicerende faktor is dat het op ‘De Taartpunt’ om een nieuw gebouw gaat dat kadastraal nog niet geregistreerd is

Aanwezig waren ook enkele opgeblazen lui van bouwer/eigenaar Heijmans en de baas van kraakwachtburo de Zwerfkei, IJf Bakker. Een uitspraak is van groot belang voor krakers, maar voor nog groter belang van kraakwachten. Op dit moment wonen er vaak meerdere kraakwachten in grote, verder lege, kantoorpanden.

Bij een uitspraak die negatief voor de krakers is, betekent dit dat kraakwachtenburo’s in de toekomst juridisch gezien nog maar 1 kraakwacht per pand nodig hebben om eventuele krakers makkelijk te kunnen ontruimen. Dit zou betekenen dat er met de huidige malaise in de kantorenmarkt honderden kraakwachten overbodig zouden kunnen worden. Daarentegen zou een positieve uitspraak leiden tot vergrote inzet van kraakwachten.

Het pand ‘De Taartpunt’is een kantoorgebouw dat gekraakt werd op de dag dat er een aantal panden in Amsterdam ontruimd werden en de Motie van het CDA om het kraken van bedrijfspanden tegen te gaan in stemming werd gebracht.

De uitspraak is op 8 januari.

website over een mogelijk kraakverbod van kantoorgebouwen: http://squat.net/kraakverbod

[squat!net]