herkraak PH 120 Amsterdam

PERSVERKLARING

Maandagavond 17 november is het kantoorpand aan de Prins Hendrikkade 120 in Amsterdam door een groep van 100 mensen herkraakt. Het pand werd 3 weken geleden na ruim een jaar leegstand door ons, vier woningzoekende studenten, gekraakt.

Wij zijn tot herkraak overgegaan nadat we afgelopen vrijdag illegaal en totaal onverwacht zijn ontruimd. De politie ontruimde op last van Officier van Justitie mevr. B. Wind, ondanks het lopende overleg met politie en justitie. Onze advocaat had al een rechtszaak aangespannen tegen ontruiming. De rechtszaak werd, tegen alle regels en afspraken in, door de Officier van Justitie niet afgewacht. De Officier heeft hiermee het recht in eigen hand genomen. Met deze herkraak willen we alsnog een uitspraak van de rechter afdwingen.

Daarnaast willen we met deze herkraak de aandacht vestigen op het feit dat het pand nog steeds leegstaat. Slechts enkele bewakers van anti-kraak bureau De Zwerfkei verblijven nu in het pand, terwijl er ruimte is om tientallen woningzoekenden te huisvesten. Het feit dat slechts één anti-kraker een heel pand kan “bewonen” is een asociale situatie gezien de grote woningnood in Amsterdam onder studenten en andere mensen met een laag inkomen.

We zijn het zat om jarenlang op wachtlijsten te staan voor een kleine, veel te dure huurwoning of kamer, terwijl in de stad miljoenen vierkante meters kantoorruimte leegstaat. Er is maar één logische oplossing: kraken van deze leegstaande kantoren!

In plaats van het bouwen van nieuwe kantoorruimte voor leegstand, zouden het gemeentebestuur en de projectontwikkelaars hun verantwoordelijkheid moeten nemen door betaalbare, sociale woonruimte te realiseren.

We zijn het zat dat de gemeente veel geld en tijd besteedt aan zinloze ontruimingen, als enige antwoord op de steeds toenemende woningnood en nimmer met enige constructieve oplossingen komt om de leegstand en woningnood te bestrijden.

Wij eisen dat wij als rechtmatige bewoners worden erkend. De rechtszaak tegen onrechtmatige ontruiming moet worden afgewacht.

Kraken gaat door!

 

De bewoners van Prins Hendrikkade 120, kraakgroep Nieuwmarktbuurt

Tags: