Rokin 116 herkraakt na half jaar leegstand

Zaterdagmiddag 25 oktober herkraakten ongeveer 100 mensen het een half jaar geleden ontruimde pand aan het Rokin 116. Het feit dat de eigenaar hulp van de politie kreeg om het pand eerder in maart dit jaar ontruimd te krijgen, blijkt onterecht te zijn geweest; Er is nog steeds niets met het pand gedaan en de ontruiming leidde slechts tot leegstand.

Deze provokatie van woningzoekenden in een stad met grote woningtekorten is dus vandaag beantwoord.

De kraak verliep soepel en leidde tot veel positieve reakties van toeristen en inheemse voorbijgangers. Zie voor nieuws over de vorige ontruiming: https://squat.net/nl/news/ontr040303.html

 

Hieronder het pamflet van de krakers

Het op 4 maart 2003 door de ME ontruimde pand ROKIN 116 is vandaag, zaterdag 25 oktober, opnieuw gekraakt. De eerdere ontruiming begin dit jaar vond plaats op last van de Officier van Justitie die van mening was dat het pand nog niet lang genoeg leeg stond om gekraakt te kunnen worden. Het was voor de krakers van het begin af aan duidelijk dat die ontruiming alleen plaats vond om het pand daarna weer leeg te laten staan. De ontruiming werd uitgevoerd met meerdere pelotons ME met behulp van zelfs twee waterwerpers. Een ontruiming voor niets…

De eigenaar, de commerciele dochtermaatschappij van Woningbouwvereniging Het Oosten, STADSGOED NV, is in 1999 opgericht om panden uit handen van criminelen te halen. Het Amsterdamse Van Traateam bemiddelt met criminele eigenaren over de aankoop van vastgoed en verkoopt dit vervolgens door aan de Stadsgoed NV. Zo heeft Stadsgoed in een paar jaar een vastgoedpakket van zo’n 75 panden kunnen opbouwen in het Centrum, waarin de voormalige Oibibio, de Amsteldriehoek (overgenomen van de onlangs geliquideerde Bertus Luske) en panden aan de Nieuwendijk, Vijzelstraat, Geldersekade etc. Doelstelling van Stadsgoed is oa om de leefbaarheid in de binnenstad te vergroten, doelstelling van de gemeente is om de invloeden van criminelen te verkleinen.

Bij dit pand aan het Rokin heeft de eigenaar na de ontruiming niets meer gedaan zodat we hebben besloten weer terug te keren. Op termijn heeft Stadsgoed NV plannen om het pand te verbouwen tot dure koopwoningen maar op dit moment zitten ze zonder geld (uit jaarverslag 2002: “Het jaarresultaat van 2002 kwam sterk onder druk te staan: 9,2 miljoen negatief, waarmee het eigen vermogen daalde tot 16,8 miljoen negatief”). Stadsgoed geeft tegelijkertijd aan dat vanwege hun financiele positie geen enkele hypotheekbank nog zaken met hen wil doen. Alle verliezen worden tot nu toe gecompenseerd door de Woningbouwvereniging Het Oosten, de huurders draaien dus voor dit financiele debacle op.

De gemeente, via wiens bemiddeling de panden konden worden aangekocht, heeft hiermee voor zichzelf een probleem gecreeerd. Want hoe moet het nu verder met de leefbaarheid als Stadsgoed panden leeg laat staan en geen geld heeft voor renovatie? Hier is onlangs een zeer creatieve oplossing voor gevonden: de gemeente treedt op als hypotheekbank. Op 1 oktober 2003 geeft de gemeente een hypotheek ter waarde van 50.000.000 aan de Stadsgoed NV. Deze laatste partij brengt als onderpand haar 75 panden in die ze bezit in de binnenstad.

Zoals Stadsgoed in haar jaarverslag 2002 zelf al schrijft durfde geen enkele commerciele hypotheekbank nog met hen in zee te gaan, de gemeente durft het nu wel. We stellen dan ook vragen bij dit grote risico dat de gemeente nu op zich heeft genomen.

Vergunningen om dit monument te mogen verbouwen heeft de eigenaar ook nog niet. Aangezien de markt voor dure appartementen op dit moment niet verder aantrekt en zelfs krimpt kan Stadsgoed nu weinig beginnen. We willen dan ook, in ieder geval tot Stadsgoed NV daadwerkelijk aan de slag gaat, hier onze nieuwe woonruimte creeren.

Het pand had tot voor kort een bedrijfsbestemming maar in het vernieuwde bestemmingsplan heeft Stadsgoed dit kunnen omzetten in woonruimte in het kader van het project ‘Wonen boven Winkels’. In de nieuwe plannen moet er dan ook beneden weer een bedrijfsruimte komen met daarboven appartementen die via een opgang via de achterzijde te bereiken zijn. Aangezien dit nog lange tijd kan duren hebben wij vandaag alvast actie ondernomen om op deze nieuwe bestemming een invulling te geven.

Wonen is een recht!

Kraak de nieuwe Anti-Kraak wetgeving

http://www.krakengaatdoor.nl

 

[squat!net]