Grote kraakaktie op steenworp afstand van Bijlmer Bajes – A’dam

Onder de rook van de Bijlmer bajes bevindt zich een woonerf met huizen voor de bewakers van de Bijlmer Bajes. De laatste jaren zijn er een aantal leeggekomen en dichtgeschroefd.

Vandaag werden vijf van deze woningen gekraakt en opnieuw als woning in gebruik genomen. De kraak op zich liep soepel en ook de buurtbewoners stelden zich afwachtend en soms ook positief op. De politie kwam de kraak constateren en werd in de panden genodigd. Over een pand werd wat moeilijk gedaan, erwerden namelijk oefenpoppen van de brandweer gevonden. Het pand zat echter ook al geruime tijd dichtgeschroefd.

Op dit moment is de politie in overleg met de directeur van de Bijlmer Bajes. Het terrein is van het ministerie van justitie. De uitkomst is nog onbekend. Wel bevind zich een hondenpatrouille en menig agent in de omgeving van het woonerf.

Met de kraakakties van gisteren, zie http://squat.net/nl/news/elfwoningen060903.html, zijn er dus vele tientallen mensen onder dak geholpen door de verschillende Amsterdamse kraakgroepen. De Amsterdamse krakers roeien zo op tegen de stroom van de uitverkoop van sociale woningen en afbraak van het betaalbare wonen.

Helaas blijven overheden nog steeds vasthouden aan het dogma van verkoop en dus verduring van woningen. Dit omdat men blijkbaar vindt dat de pijn van de woningnood niet bij de mensen met voldoende financiele middelen mag liggen, maar bij de onderkant van de samenleving.

[squat!net]