Bertus Luske geliquideerd

De lokale TV-zender meldt:

Vastgoedmagnaat Luske geliquideerd

Zaterdagnacht is vastgoedmagnaat Bertus Luske voor cafe-restaurant Frankendael aan de Middenweg in de Watergraafsmeer geliquideerd. Hij werd neergeschoten terwijl hij in zijn auto wilde stappen.
De 59-jarige Luske werd al langere tijd bedreigd. De politie was daarvan op de hoogte en heeft hem gewaarschuwd. Luske is (mede-)eigenaar van cafe Frankendael.
Twee auto’s reden kort na de liquidatie richting Diemen. De politie vermoedt dat in een van de auto’s de daders zaten. Volgens buurtbewoners gaat het om drie daders.
einde nieuwsbericht AT5

Krakers al jaren overhoop met Luske

Bertus Luske stond bekend om zijn dubieuze kontakten en hardhandige wijze waarop hij zijn onroerend goed zaken regelde. Menig huurder werd geintimideerd en krakers hebben in het verleden met knokploegen van hem te maken gehad.

In de jaren tachtig heeft Luske de strijd met de krakers aangebonden door een pand in de Jan Luykenstraat te ontruimen. De krakers hebben toendertijd teruggeslagen en het pand teruggekraakt. Voor veel mensen was de goedgeorganiseerde wijze waarop dit gebeurde een schok.

 

Luske is daarna jarenlang uit het vizier van de krakers verdwenen totdat begin jaren negentig een pand aan de Haarlemmerdijk en de Amstelstraat 9-11 werd gekraakt. De leegstaande sauna aan de Amstelstraat, Luske hield zich met dergelijke bruiningscentra bezig, was officieel niet meer van hem. Hij had het pand ‘uitgeleend’ aan een vastgoedfonds waarbij enkele aandeelhouders door een bestuurder getild werden. Als dank kreeg hij het pand later terug voor een gereduceerde prijs. In de tijd van het uitlenen werd het gekraakt en gedroeg hij zich als de eigenaar.

L. was in die tijd bezig aktief panden aan te kopen rondom het Rembrandtplein en had al een grote slag geslagen door de panden van Diamantair Stoeltie over te nemen. Hij schreef aktief eigenaren aan om zo de volledige Amsteldriehoek in handen te krijgen. Ook Endstra had hier een etage, alwaar L. de huur ophaalde. Daarnaast was Bertus L. aktief in de pijp alwaar hij een aantal gesplitste etages had en had hij panden aan de Pijlsteeg en de Nieuwendijk. Zijn eigen kantoor aan de Weesperzijde was van Kroonenberg.

In de tweede helft van de jaren negentig kozen krakers voor een aanvallende strategie en begonnen in de Amsteldriehoek te kraken. Eerst was Amstel 182 aan de beurt http://squat.net/nl/amstel.html kort daarop gevolgd door Wagenstraat 12 http://squat.net/nl/wagenstraat12/

Bertus Luske deed een halfslachtige pogingen om de krakers te intimideren. De krakers waren op erger voorbereid. Het SPOK http://squat.net/spokpubliceerde in die dagen hun tweede brochure over hem. De eerste was rondom de Lucky Luyk.

Bertus L. probeerde op juridische wijze de strijd tegen de krakers aan te binden, maar ving hierin bot. Zijn plannen waren te vaag, zijn advokaten wisten niet waar hij mee bezig was, zijn potentiele huurders bleken zakenpartners van hem te zijn waarmee hij panden verhandelde.

In deze tijd publiceerde het Parool het bericht dat Bertus L. een van de kriminelen was die volgens het Rapport van Traa zich in de binnenstad manifesteerde met aankoop van panden. De gemeente Amsterdam heeft daarna zijn panden op de wallen en in de Amsteldriehoek opgekocht en bij een NV van het Oosten ondergebracht. Veel van de panden staan nu in 2003 nog of weer leeg. Opvallend is dat het pand aan de Amstelstraat nogmaals gekraakt werd in de tijd dat het Oosten het bezat, maar dat een met pistolen gewapende knokploeg het pand voor een derde maal (de eerste knokploegontruiming was in 1979) ontruimde. Het Oosten zette daarna het kraakwachtenbedrijf ‘Students for Students’ in.

Bertus Luske kost van de opbrengst van zijn binnenstadspanden het ADM-haventerrein wat prompt daarop gekraakt werd http://www.contrast.org/adm

knokploeg op het ADM
De krakers kregen te maken met een heftige knokploeg maar wisten het pand te behouden. De strijd voor behoud van het terrein loopt tot op de dag van vandaag.

Naast dit haventerrein wist hij ook de hand te leggen op het pand van de bibliotheek aan de Prinsengracht, waarmee hij dus weer terug was in de binnenstad. Na vertrek van de bibliotheek zal dit complex waarschijnlijk enorm in waarde stijgen zonder dat hij er iets voor hoeft te doen. Officieel werden veel van de aankopen van Bertus L. gefinancieerd door de FGH-bank nadat het Rabo-filiaal te Halfweg in de jaren tachtig de banden verbrak wegens de duistere reputatie van Bertus Luske.

Boek over de Lucky Luyk, zonder index vooralsnog
Quote over vervolging Bertus n.a.v. Knokploeg
Telegraaf – met Foto
Indymedia.nl

[squat!net]