landelijke kraak dag 10-5-2003

“BREEK DE DAG KRAAK EEN PANDJE” eindelijk na vele jaren een landelijke kraakdag is het weer zo ver de eerste natonale was op 5 mei 1970 toen werden zo’n 30 panden in nederland gekraakt hoeveel het deze dag zal worden is nog niet bekend maar de kraakgroepen van Arhem heeft de primeur (dit jaar)om als eerste te zijn om 5uur s’ochtens. Het pand op de J.P.van Muylwijkstraat 2 werd gekraakt als protest tegen de grote leegstand van kantoor/bedrijfsruimtes en de toenemende woningnood in Arnhem en nederland. In Utrecht hebben De Gezamelijke Kraakgroepen Utrecht de panden Voorstraat 83 en vredeburg 29 gekraakt als protest tegen en oplossing voor de woningnood. “Wonen in de binnenstad is zowieso weggelegd voor de vermogende elite die de woekerprijzen kan betalen”. Helaas is de voorstraat rond 12 uur weer verlaten. Nadere info volgt. In Zaandam zijn twee sloopwoningen gekraakt in een volksbuurt die plaats moet maken voor een parkeerplaats. Deze parkeerplaats past mooi in het prestigeproject inverdam, herstructurering van het centrum. Alle opgekochte panden worden dichtgetimmerd om zo de de overige bewoners weg te pesten. “primaire levensbehoeften zijn er niet om in te handelen, BASTA”. In Amsterdam heeft werkgroep wonen de pijp in samenwerking met kraakgroepen de pijp en rivierenbuurt de Govert Flinckstraat 122 gekraakt van Dick van de Oudeweetering, die bij het stadsdeel bekend staat door het slechte onderhoud dat hij aan zijn panden verricht. Dit pand was al eerder gekraakt, maar ontruimd omdat het onbewoonbaar verklaard zou zijn. Tja, onverklaarbaar bewoond. In Haarlem is een gedeelte van het Droste-complex gekraakt. Eigenaar: Erik de Vlieger, die het grootste deel van het bedrijventerrein in bezit heeft en het al jaren leeg laat staan. ” Maar wat veel erger is, is dat dergelijke ruimtes bewust onbenut worden gehouden in een stad waar juist zo een schreeuwend tekort is aan woon-/werkruimtes…zeker voor de niet commerciele intiatieven is het vinden van een plek in deze door veryupping aangetaste stad in feite een onmogelijke opgave geworden”.

Tot zover de informatie om half 2. Updates volgen

landelijke persgroep