Persbericht smerisinval Foeliedwarsstraat

  Persbericht smerisinval Foeliedwarsstraat


Persbericht. Amsterdam, zondag 1 december 2002. In de nacht van vrijdag op zaterdag vond er een inval plaats op de foeliedwarsstraat.De politie viel een kraakpand binnen op zoek naar een vuurwapen. Bij de actie die vele uren in beslag nam, maakte de politie, die onnodig agressief optrad, 15 arrestanten. De bewoners kregen niet de kans de zaak in den minne op te lossen waarna de situatie volledig escaleerde.

Rond 2 uur vrijdagnacht kreeg politie IJ-tunnel een melding. Enkele personen waren bij de foeliedwarsstraat met een wapen gezien. Het betrof een onschuldige luchtbuks die bij het grofvuil gevonden was. Voor de duidelijkheid: een luchtbuks is een kermiswapen om plastic eendjes om te schieten.De politie arriveerde en 2 bewoners kwamen naar buiten om met hen te praten. Zij werden direct tegen de grond geknuppeld en in de boeien geslagen. Andere bewoners kwamen naar buiten met de intentie de twee te ontzetten. Niet snel daarna arriveerden een tiental politiewagens en de altijd parate ME. Bewoners zijn naar binnen gegaan en hebben de deur gesloten.

Ondertussen arriveerden sympatisanten. Deze stapten op de politie af met de vraag wat er aan de hand was. De politie reageerde met de wapenstok. Dit leidde wederom tot escalatie en drie arrestanten. Een persoon op straat vroeg een politieman wat er aan de hand was. Als antwoord kreeg hij een wapenstok in zijn nek. Hij zwaaide met zijn armen en riep ‘Is dit nou democratie?’ waarna hij werd gearresteerd op grond van het brengen van de Hitlergroet (sic). De man is ondertussen vrijgelaten en zal hier een zaak van maken. Voor zover bekend zijn er nog 2 personen vrijgelaten. Een van hen heeft een gekneusde rib, een ander heeft een gat in het hoofd.

Ondertussen probeert de politie het pand binnen te dringen. Gezien hun escalerende gedrag werd er geenszins meegewerkt door de bewoners. Zij verzetten zich hevig en gooide hun inboedel uit het raam. Twee ME’ers stonden, beschermt in de nis van het portiek, de deur open te zagen. Achter hen vloog de inboedel de straat op. Een ME’er liep toen zonder schild door de vallende spullen heen. Een vallende televisie raakte hem op zijn helm. Hij werd afgevoerd in een ambulance. Rond acht uur in de ochtend slaagde de politie erin binnen te komen.

De politie doet haar best de zaak te criminaliseren. Tien mensen die in het pand gearresteerd zijn, worden verdacht van poging tot doodslag van een agent. De vrijgekomen arrestanten die op straat vielen zijn zonder dagvaarding heengezonden.

Dit toont weer eens duidelijk dat de politie ondoordacht en zonder legale grond mensen van hun vrijheid berooft en met geweld beteugeld.

Ook het noemen van een aanwezige ‘wietplantage’ in het pand is slechts bedoelt als negatieve beeldvorming. Het in huis hebben van een paar (zes) wietplanten is toegestaan door de staat. Bovenal, het doet voor de gebeurtenis niet ter zake.

Een voorzichtige balans; vijftien arrestanten, waarvan er al drie zijn vrijgelaten zonder dagvaarding, dus onschuldig. Een gewonde agent, meerdere gewonde krakers, vele arbeidsuren voor tientallen agenten en een openbare ordeverstoring van zo’n 7 uren. De reden: een kermispistool.

Dit soort acties van de politie roept wederom vragen op over de rol van de politie en van de steeds grotere vrijheid tot optreden die zij krijgen zonder enige kritiek. Duidelijk is dat de politie niet in staat is de juiste beslissingen te nemen op de juiste momenten. De tendens is echter dat hun vrijheid steeds verder uitdijt. Wij maken ons ernstige zorgen.

Einde persbericht

arrestantengroep Amsterdam