Verzet tegen privatisering Blitz

  Verzet tegen privatisering Blitz


De gemeente Oslo heeft besloten het voormalige kraakpand Blitz in Oslo te verkopen. Een commercieel bedrijf genaamd SEFF is geintereseerd, mede omdat bij deze koop ook een groot bouwterrein zit.

De gemeente stelt als voorwaarde dat de Blitz gedurende verbouwing andere ruimten aangeboden krijgt en kan terugkomen in het gerenoveerde projekt. Wel zegt de SEFF alleen te willen kopen indien Blitz hiermee akkoord gaat. De SEFF ziet in Blitz een aanwinst omdat het veel toeristen trekt. Ze zijn van plan om onder andere een kunstenaarshotel erbij te bouwen alsmede een museum. Dit sluit goed aan bij de ontwikkelingen in andere eigendommen van de SEFF in de buurt, daar wonen al veel kunstenaars.

Na een algemene vergadering heeft de Blitz naar buiten gebracht dat zij deze privatisering niet accepteren en dat de gemeente Oslo hiermee op problemen afstevent. Blitz vindt het een goedkope manier om hen eruit te krijgen. Verder hebben zij fundamentele kritiek tegen het feit dat de markt hier ‘zijn werk’ moet doen. De veelzijdigheid is in hun ogen een taak van de gemeente, niet van de markt. Ze kunnen weinig begrip opbrengen voor het standpunt dat commerciele verhoudingen niet-commerciele zouden moeten waarborgen

Niet alleen de Blitz ziet het plan niet zitten, ook vanuit het prognosesenteret, een organisatie met kennis van de vastgoedmarkt, klinkt kritiek. Hier omdat zij niet geloven dat het omliggende bouwprojekt rendabel kan zijn zolang de Blitz behouden moet blijven. De Blitz zou de prijzen teveel naar beneden trekken.

website blitz: http://www.blitz.no/

[squat!net]