Krakers Binckhof Velp allemaal vertrokken

  Krakers Binckhof Velp allemaal vertrokken


Door onze verslaggever

VELP – De krakers die in september vorig jaar het oude bestuurscentrum van de Binckhof in Velp betrokken, zijn weg.

Volgens een woordvoerder van Vizier, waaronder de Binckhof tegenwoordig valt, heeft de laatste kraker in de loop van afgelopen week het pand verlaten. De krakers hebben daarmee, zonder tussenkomst van de politie, gehoor gegeven aan het vonnis van de rechter. Die bepaalde in een kort geding dat door Vizier was aangespannen, dat de krakers het pand moesten verlaten binnen drie dagen nadat hen het vonnis door de deurwaarder was overhandigd. Volgens de rechter hadden de krakers nauwelijks belang bij bewoning van het al jaren leegstaande pand, terwijl Vizier juist wel alle belang had bij een spoedige ontruiming. Zo was de combinatie van krakers en verstandelijk gehandicapten op één terrein volgens de rechter niet echt geslaagd.

Ook had hij er alle begrip voor dat het personeel dat ‘s avonds langs het bestuurscentrum moest zich niet echt senang voelde, niet eens zozeer vanwege de krakers, als wel vanwege de hangjongeren die zij aantrokken.

Bovendien vond de rechter dat de krakers het pand uit moesten omdat Vizier bezig is plannen te ontwikkelen voor restauratie van het voormalige jezuïtenklooster, dat in de jaren negentig door toedoen van de gemeente Grave op de rijksmonumentenlijst werd geplaatst, maar dat sindsdien in razend tempo verloedert.

Wanneer de krakers precies het klooster hebben verlaten, is Vizier niet duidelijk.

“Er zijn vorige week dinsdag nog krakers gesignaleerd, daarna niet meer. Inmiddels hebben we het pand doorzocht en geconstateerd dat het leeg is. We zijn nu bezig de sloten te vervangen.”

Vizier geeft het beheer van het gebouw over in handen van de stichting Camelot, die er anti-kraakwachten in gaat huisvesten.

[squat!net]