‘Krakers Elysio-pand belemmeren wonen boven winkel’

  ‘Krakers Elysio-pand belemmeren wonen boven winkel’


‘Krakers Elysio-pand belemmeren wonen boven winkel’

Door onze verslaggeefster

NIJMEGEN – De krakers van het pand boven de voormalige modezaak Elysio in de Nijmeegse Broerstraat maken het onmogelijk om van de verdiepingen zelfstandige appartementen te maken. Bovendien zijn de betreffende verdiepingen tot medio september feitelijk in gebruik geweest, zodat de grond voor de kraakactie ontbreekt. Dat stelde eigenaar Elizen Vastgoed gisteren voor de rechtbank in Arnhem in een kort geding dat zij tegen de krakers had aangespannen.

De krakers namen op 15 september van dit jaar hun intrek in de etages boven de voormalige modewinkel. Via de uitbouw van het pand aan de Scheidemakershof (achter de Broerstraat) namen zij de tweede, derde en vierde verdieping van het pand en ook het dakterras in gebruik. Volgens de krakers staan de etages al langer dan een jaar leeg en mochten zij dus gekraakt worden.

Het pand werd in het verleden al twee keer eerder gekraakt: de eerste keer in 1999, de tweede keer in februari van het vorig jaar. De rechter oordeelde toen dat de tweede etage wel degelijk door huurder Elysio, die toen nog in het pand zat, gebruikt werd. Het argument van de krakers destijds dat de drie bovenste etages zonder vergunning aan de woonruimte onttrokken waren, deed er volgens de rechter niet toe.

Volgens Elizen Vastgoed is er sinds het vonnis van de rechter en tot 12 september niets wezenlijks veranderd in de wijze van gebruik van het betreffende pand. Sinds 12 september is Elysio uit het pand en staat het gebouw leeg. Volgens Elizen Vastgoed heeft zij echter intensief naar nieuwe huurders gezocht. Inmiddels heeft zij deze gevonden en de nieuwe huurder neemt per 1 februari zijn intrek in het pand.

De bedoeling is de bovenetages, die nu nog één geheel vormen met de verkoopruimte op de begane grond, een eigen in- en opgang te geven en om te vormen tot zelfstandige woonruimten. Dit past volgens Elizen Vastgoed in het beleid van de gemeente Nijmegen om het wonen boven winkels te stimuleren.

Weliswaar zijn nog niet alle vereiste vergunningen binnen, maar dat neemt volgens Elizen Vastgoed niet weg dat per 10 december met de uitvoering van de eerste bouwactiviteiten begonnen kan worden. De aanwezigheid van de krakers maakt het echter onmogelijk om met de bouw aan te vangen, zo betoogde raadsman Kobossen van Elizen Vastgoed gisteren voor de rechter.

De krakers zelf kwamen niet opdagen. De rechter doet vrijdag 7 december uitspraak.

[squat!net]


Tags: