Katshuis verkocht aan disco-uitbreider

  Katshuis verkocht aan disco-uitbreider


Dit bericht is van de kraken-maillijst geplukt. Abonneren kan door een lege mail te sturen aan kraken-post-subscribe [at] dvxs [dot] nl
******************************

Voor archief-verzameldenden (de krant) zie ook het eigen bericht hierover van katshuis (woongroep Woepie) http://www.dvxs.nl/~skwot/2001/Jul/0077.html

en http://katshuis.dvxs.nl

>>>>

Gelderlander 23 juli (arnhem editie)

Gaydisco koopt Het Katshuis

Door onze verslaggever

ARNHEM – Het historisch krakersbolwerk Het Katshuis in Arnhem is verkocht. Het pand is voor drie ton eigendom geworden van de buurman, discotheek Entre Nous. De krakers verwachten overigens nog jaren aan de Sweerts de Landasstraat te kunnen blijven wonen.

De krakers hebben de koopakte opgevraagd bij het Kadaster. Het Katshuis was tot nu toe in handen van projectontwikkelaar Cofiton. Uit de nu gesloten koopovereenkomst blijkt dat Entre Nous-eigenaar W. Gerritsma zelf verantwoordelijk is voor een eventuele ontruiming van Het Katshuis. Door de koop heeft hij zich verder verplicht de sanering van de vervuilde grond in de achtertuin zelf te betalen.

De homodancing wil dat zijn illegale buren zo snel mogelijk verdwijnen. In augustus kan dan worden begonnen met de verbouw van Entre Nous. Door de dansvloer naar achteren te leggen verwacht Gerritsma de geluidsoverlast voor de woonwijk in te kunnen dammen. De nieuwe vloer zou moeten komen op het terrein van het gekraakte buurhuis.

Het Katshuis werd bijna 21 jaar geleden gekraakt. Het bolwerk dankt zijn naam aan de toenmalige eigenaar die het pand wilde slopen. Kats ging falliet waarna projectontwikkelaar Cofiton BV het overnam.

Gerritsma beweert een optie tot koop al vier jaar geleden te hebben bedongen. Hij kon niet aan uitbreiding van Entre Nous beginnen omdat de sanering van het Nepromaterrein – de grond van de gelijknamige poetsdoekenfabriek was ernstig vervuild – op zich liet wachten. Het schoonmaken staat nu voor volgend jaar gepland.

De krakers zeggen dat Gerritsma pas vorig jaar de aankoop serieus overwoog. Twintig jaar lang bewoonden ze Het Katshuis zonder problemen. Vorig jaar kwamen plotseling klachten over overlast van de gay-dancing.

Gerritsma liet toen voor de uitbreiding van zijn zaak zijn oog op zijn lastige buren vallen. “Het onzalige idee werd geboren om daarvoor de tuin van Het Katshuis te gebruiken.”

De afgelopen maanden groeide er in de buurt verzet tegen de verbouwplannen. Uit protest werd de straat geblokkeerd. De buurt vindt dat de disco niet langer in een woonwijk thuishoort. ‘s Nachts ondervinden de wijkbewoners hinder van arriverende en vertrekkende discobezoekers. Ook is er sprake van parkeeroverlast.

Desondanks ging de gemeenteraad begin deze maand akkoord met de wijziging van het bestemmingsplan van Arnhem Centraal, waardoor Entre Nous kan verbouwen.

De krakers kondigden eerder aan Het Katshuis zelf te willen kopen. Een deel dreigt pas het veld te ruimen als de rechter daarvoor het bevel geeft. Uit economische overwegingen verwacht Gerritsma het ontruimingsbevel snel te krijgen.

De krakers denken daar anders over. Bij de provincie zijn bezwaren ingediend tegen de wijziging van het bestemmingsplan. “En dan is er nog de sanering. De planning is om begin volgend jaar het Nepromaterrein en de tuinen aan de Sweerts de Landasstraat af te graven.”

gelderlander/kraken-maillijst