Krakers ‘blauwe huis’ mogen blijven zitten

  Krakers ‘blauwe huis’ mogen blijven zitten


Krakers ‘blauwe huis’ mogen blijven zitten

Door onze verslaggeefster
NIJMEGEN – De krakers van ‘het blauwe huis’ aan de Ooyse Dijk in Nijmegen mogen voorlopig in het pand blijven zitten. De officier van justitie in Arnhem heeft woensdagmiddag besloten dat er geen strafrechtelijke grond voor ontruiming is.

Het pand werd woensdag 12 april door een vijftal krakers bezet. Volgens hen stond het al langer dan een jaar leeg. Eigenaar W. Alferink, voorzitter van stichting de Oude Stad, deed bij de politie aangifte van huisvredebreuk. Hij was gisteren niet bereikbaar voor commentaar, maar eerder verklaarde hij dat het pand door hem wel degelijk bewoond wordt. ‘Ik heb gewoon een andere manier van wonen dan de meeste mensen. Soms slaap ik er drie dagen achter elkaar, soms ben ik er drie weken niet. Hoe ik leef moet ik toch zelf weten?’

Op grond van het politieonderzoek naar de status van het pand, heeft justitie nu dus besloten dat het pand wel degelijk langer dan een jaar leegstaat. Zowel Alferink als de krakers zijn inmiddels op de hoogte gesteld van dit besluit.

Volgens de krakers valt er met hen nog steeds te praten over een eventueel vertrek. ‘Onze actie is niet tegen de eigenaar gericht, maar tegen de situatie. Wij staan ook volkomen achter de plannen die Alferink heeft om hier een milieu-educatiecentrum te beginnen. Maar het blijft steeds bij plannen, ondertussen staat een goed bewoonbaar pand leeg.’

Alferink benadrukte eerder echter dat het hem niet te verwijten valt dat de plannen nog steeds geen doorgang hebben gevonden. ‘Ik zou niets liever willen. Maar buiten mijn toedoen zijn de plannen telkens opnieuw weer afgeketst. Eerst werd het door de gemeente afgewezen, vervolgens stond die er positief tegenover, gooide de rijksoverheid roet in het eten. Dat ik daar nu op wordt aangekeken, vind ik buitengewoon triest. Maar ik blijf proberen de plannen te verwezenlijken.’

[squat!net]


Tags: