Boze bollenboer

  Boze bollenboer


ALKMAAR – Een boze bollenboer uit Alkmaar heeft woensdagzijn leegstaande stolpboerderij aan de Schermerdijkgedeeltelijk vernield om krakers te verjagen die er kort daarvoor hun intrek hadden genomen. De man vernielde delen van de muren door er met een vorkheftruck tegenaan te drukken. Hij beschikt over een sloopvergunning voor het pand.

Een groep van circa vijftien krakers had afgelopen zaterdag strategisch zijn intrek genomen in de stolp, die volgens hen al vier jaar leegstaat. Eerst werd de (openstaande) deur ongemerkt voorzien van een slot, daarna kwam een kleine groep met wat meubilair en vlak daarachter kwam de grote ploeg die de twee kraaksters begeleidde.

Toen de eigenaar de kraak ontdekte en ontdekte dat hij weinig kon uitrichten, schakelde hij de politie in. Die was inmiddels ook door de krakers al gebeld. Een hulpofficier van justitie constateerde dat de kraakactie aan alle regels voldeed en dat de eigenaar van het pand niets anders restte dan zich tot een advocaat te wenden. De rust keerde weer na een korte dialoog tussen krakers en de bollenboer. Toen de man de volgende ochtend echter met een graafmachine de tuin kwam ‘renoveren’, voelden de krakers zich dermate geïntimideerd dat ze de politie opnieuw lieten komen om te bemiddelen. Opnieuw liet de bollenboer weten over een geldige bouwvergunning te beschikken. Hij kon die echter niet overleggen. Toen de krakers dinsdag voor het eerst allemaal het pand verlaten hadden voor boodschappen en studie sloeg de boerderijbezitter echter terug: hij forceerde een deur, haalde de huisraad naar buiten en begon met de sloop van zijn boerderij. Toen een van de kraaksters terugkeerde werd ze opgewacht door enkele mannen en een hond die haar de toegang tot het terrein ontzegden., De twee kraaksters, die zich hadden voorgenomen in het pand te gaan wonen, hebben inmiddels een advocaat in de arm genomen. Zij stellen dat de eigenaar van het pand ook met een shovel op een van hun vrienden is ingereden. Een poging om aangifte te doen bij de politie strandde gisterochtend omdat niet duidelijk was of er wel aangifte gedaan kan worden. Ook omdat nog steeds niet duidelijk was of de bollenboer echt over een sloopvergunning beschikt. De gemeente heeft gistermiddag bevestigd dat de sloopvergunning al driekwart jaar geleden is afgegeven. De vrouwen hebben inmiddels onderdak gekregen bij bevriende krakers in het pand De Raad. De bollenboer was niet bereikbaar voor een reactie.

[squat!net]