‘Sneu voor Ikea’

  ‘Sneu voor Ikea’


In het vorige nieuwsbericht op squat!net staat een artikel van de Kalenderpanden (verschenen in de Ravage) waarin zij, bijna een half jaar na ontruiming, aangeven het niet eens te zijn met de komst van het zoveelste hoofdkantoor naar Amsterdam. De nadruk op de commercie in het beleid is in hun ogen funest voor de stad. (zie: http://squat.net/nl/news/ikea240301.html)

Niet al te lang daarna werden verspreid over heel Amsterdam foldertjes uitgedeeld: Op 31-maart konden mensen bij IKEA 50% korting krijgen op alle produkten. Ikea was al eerder door de kalenderpanden aangeschreven dat zij de komst van het IKEA-hoofdkantoor naar Amsterdam niet zagen zitten. Uit onderstaande begrijpen we dat ze daar niet op hadden gereageerd.

Hier de reaktie van het Parool op de folderaktie:

Parool 27-3-1

  Sneu voor Ikea

Wethouder Pauline Krikke noemt het ‘sneu voor Ikea en vooral voor de klanten’. Ikea zelf hout het op een ‘misplaatste 1 aprilgrap’ en voelt zich het slachtoffer va neen actiegroep die ageert tegen het economische beleid van de gemeente Amsterdam.

Bij veel Amsterdammers viel de afgelopen dagen een bedrieglijk echt lijkende folder in de bus, waarin de klanten van de Zweedse meubelgigant komende zaterdag een korting van vijftig procent op alle producten in het voooruitzicht wordt gesteld. ‘We pakken eens lekker uit,’ luidt de wervende tekst in de folder. ‘Op zaterdag 31 maart 2001 geven wij vijftig procens korting op ons gehele assortiment’. Verderop lacht Krikke, met twee kinderen uit de Photoshop in haar armen, de klant toe met de mededeling dat dankzij haar succesvolle economische beleid Ikea zijn internationale hoofdkantoor in Amsterdam zal vestigen.

‘De vestiging van Ikea wordt mogelijk gemaakt door het economische beleid van de gemeente Amsterdam dat eveneens resulteerde in de ontruiming van de Kalenderpanden.’ Waarmee de afzender zich laat raden: de kunstenaars (sic! s!n) van de voormalige ‘broedplaats’ aan het Entrepotdok.

Ikea voelt zich overvallen, laat een woordvoerster weten. De folders zijn zo massaal verspreid, dat het bedrijf de komende week op grote schaal gaat adverteren om te voorkomen dat er zaterdag lange rijen teleurgestelde klanten voor de deur staan. En de anonieme actievoerders zijn nog slecht geinformeerd ook, laat ze weten. Amsterdam wordt helemaal niet de vestigingsstad van het internationale hoofdkantoor. dat wordt Leiden. “We zijn dus betrokken bij iets waaraan we part noch deel hebben.”

Maar Krikke voelt zich niet aangesproken. Ze blijft erbij dat het sneu is voor Ikea en de klanten. En de vraag of ze een dergelijke ludieke actie niet prefereert boven een gewelddadige ontruiming, zoals vorig jaar die van de Kalenderpanden, laat ze liever onbeantwoord.

Jos Verlaan Einde Parool-artikel

Parooljournalist leest eigen krant niet
Op 20 januari verscheen in het Parool het bericht dat Ikea naar of Amsterdam of Delft zou gaan. Hierbij had Amsterdam de eerste keus. Plotsklaps blijkt men toch voor ‘de regio Leiden’ te hebben gekozen. Het paroolartikel is te vinden op de kraken maillijst. [squatnet]


terug