Polderdistrict daagt krakers voor de rechter

  Polderdistrict daagt krakers voor de rechter


Uit de Gelderlander van 13 februari 2001

Door onze verslaggeefster
NIJMEGEN – Het Polderdistrict Groot Maas en Waal eist donderdag in een kort geding voor de rechtbank in Arnhem dat de krakers van het gemaalwachtershuis vertrekken. Sinds enkele weken wonen drie krakers in het huisje aan de Ubbergseweg in Nijmegen, waar vroeger de gemaalwachter van het Hollandsch-Duitsch gemaal woonde. Het polderdistrict heeft een koopovereenkomst met een particulier gesloten en kan de woning niet opleveren zolang de krakers erin zitten.
Directeur J. Knoops van het polderdistrict reageerde eerder verbaasd op de kraakactie omdat de woning volgens hem nog geen jaar leeg stond en de verkoop net in een beslissende fase verkeerde.
De krakers wilden graag een gesprek met de koper van het huisje om te bezien of ze gedurende de verbouwing van het pand wellicht zouden kunnen blijven. Het gemaalwachtershuis verkeert in vervallen staat.
Volgens Knoops stelden de krakers een voor het polderdistrict onacceptabele eis toen ze aangaven alleen met de kopers en niet met de huidige eigenaar, het polderdistrict, te willen overleggen over een eventueel vertrek. Volgens de krakers zouden bij een gelijktijdig gesprek met de twee partijen de belangen te veel door elkaar lopen. Ze zeggen uiteindelijk het gevoel te hebben gekregen dat het polderdistrict eigenlijk niet wilde onderhandelen.
Na de renovatie van het gemaal twee jaar geleden wilde Groot Maas en Waal de woning laten slopen. De monumentencommissie van de gemeente Nijmegen voorkwam vervolgens dat de sloopvergunning werd afgegeven. Toen de gemaalwachter verhuisde, is het huis verkocht aan mensen die er ook in willen gaan wonen. Knoops: ‘Maar we wil-len niet naar de notaris om de koop te bezegelen als we het huis niet kunnen leveren. En leveren gaat niet als er krakers in zitten.’
Wanneer de rechter het polderdistrict in het gelijk stelt, moeten de krakers binnen vijf dagen uit het gemaalwachtershuisje zijn.

[squat!net]