Actie eindigt met kat-en-muisspel op ‘t dak

  Actie eindigt met kat-en-muisspel op ‘t dak


Actie eindigt met kat-en-muisspel op ‘t dak

Door onze verslaggever

NIJMEGEN – Wat leek op een onschuldige kraakactie mondde gistermiddag in Lent uit in een levensgevaarlijk kat-en-muisspel met de dakpannen van een oude boerderij als dambord.

Maandag hadden drie krakers hun intrek genomen in de voormalige boerderij aan de Griftdijk 29 in Lent.

Het pand dat de laatste jaren diende als clubhuis voor Scouting Lent, gaat tegen de grond om plaats te maken voor Nijmeegse nieuwbouw.

Een handjevol sympathisanten van de krakers verwoordde de gevoelens: ‘Dat de boerderij is gekraakt, is deels uit protest, deels uit noodzaak. Die jongens hebben geen woning. En dit staat toch leeg. Bovendien is de actie een protest tegen de sloop. Er is geen reden voor. Die nieuwbouw komt hier toch niet, zo pal aan de Griftdijk.’

De sympathisant vervolgt: ‘En als het dan toch zo nodig tegen de grond moet, waarom laten ze die jongens dan niet zitten zolang het niet zover is. Dan wordt er tot de sloop tenminste nog op een nuttige manier gebuikt van gemaakt.’

Maar de politie Nijmegen had van de officier van justitie opdracht gekregen het pand te ontruimen. Twee krakers bevonden zich binnen. Zij werden zonder moeite aangehouden en afgevoerd. Heel anders lag het met de derde kraker. Die had zich op het dak genesteld.

De politie oordeelde aanvankelijk dat het geen probleem moest zijn de kraker naar beneden te halen. Maar de eerste tegenvaller diende zich al aan toen de brandweer weigerde -om met een ladderwagen te komen. ‘Wij zijn er niet om uitvoering te geven aan een justitieel besluit’, klonk het resolute antwoord op de vraag van de politie.

Een ladder van een particulier bedrijf in de omgeving moest uitkomst bieden. Maar al snel tekende zich op de dakpannen een levensgevaarlijk kat-en-muisspel af.

Twee agenten wilden aan de voorkant van het huis het dak opklimmen. De kraker reageerde door zich als een koorddanser over de dakpunt naar de achterkant te balanceren. En zoals te verwachten was, toen de agenten naar dìe kant verhuisden, koos de kraker opnieuw de voorkant. Deze tactiek die door een groeiende groep mensen met ingehouden adem werd gevolgd, wist de kraker enige tijd vol te houden.

Maar er diende zich een derde agent aan op de gladde pannen. De kraker raakte ingesloten. Via de tv-antenne die aan de voorgevel is bevestigd, wilde hij een raam op de eerste verdieping binnengaan. Maar ook daar had zich al politie verschanst.

Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Agenten probeerden nog op hem in te praten: ‘Dit is te gevaarlijk, jongen, Geef het toch op.’ Maar de kraker wist van geen wijken. Na enkele capriolen die de actievoerder de agenten met gemak letterlijk de kop hadden kunnen kosten, werd de man in een flits bij de kraag gepakt. Met enige moeite kon hij via een dakraam naar binnen worden getrokken.

Geboeid en onder applaus van zijn achterban verdween de kraker in een politieauto, langs de avondfile richting Waalbrug.

[squat!net]