Tijdelijke verovering vrijplaats succesvol

  Tijdelijke verovering vrijplaats succesvol


De feestelijke verovering van een vrijplaats, gisteren in Amsterdam verliep, ondanks de magere opkomst en 2 arrestanten, succesvol. de arrestanten zijn overigens weer vrij zonder dagvaarding. bij de lawaaidemo voor deze arrestanten sneuvelden twee smerisruiten. Hieronder het buurtpamflet;

BESTE OMWONENDEN EN GEINTERESSEERDEN

Vrijplaatsen worden niet toegewezen, vrijplaatsen moet men veroveren. Daarom veroveren wij vandaag 14 oktober op feestelijke wijze een vrijplaats. Want wanneer wij thuis zouden blijven zitten zal het Amsterdam dat wij kennen en beminnen onvermijdelijk verdwijnen. De projectontwikkelaars staan al te trappelen om hun graafmachines aan het werk te zetten. Maar als wij voor onze rechten en dromen opkomen en gewoon terugpakken wat ons werd afgenomen, zullen wij ze niet alleen tegenhouden maar zelfs terugdringen!

De behoefte aan plekken in de amsterdamse binnenstad waar beginnende muzikanten, dichters en andere artiesten hun werk kunnen vertolken is groot. Ook is er weinig ruimte voor minder toegankelijke artiesten om zich te presenteren. Bestuurders hebben hun mond vol over de noodzaak van zogenaamde ‘broedplaatsen’ en roepen te pas en te onpas dat er geen cultuur kan bestaan zonder subcultuur. In de praktijk blijken dit alleen maar loze woorden en verdomd weinig wol.

Het beleid van de overheid lijkt er veel meer op gericht te zijn om het aantal vrijplaatsen terug te dringen. Zo worden de Kalenderpanden aan het Entrepotdok met ontruiming bedreigd en heeft Vrankrijk aan de Spuistraat te horen gekregen dat zij een vergunning aan moet vragen of anders haar deuren moet sluiten. Veel plaatsen zijn reeds door bestuurlijk optreden opgeofferd aan de commercie. De Silo, Vrieshuis Amerika en minder recent Villa Omval en De Kolk.

Er zijn verschillende redenen waarom wij de voormalige Sociale Academie aan het Karthuizerplantsoen hebben uitgekozen voor deze actie. De belangrijkste hebben wij hiervoor al geschetst, namelijk dat er grote behoefte is aan vrijplaatsen. Een andere is dat, nadat het gebouw eerst jaren als huisvesting voor antikrakers heeft gefungeerd, wat betekent dat het feitelijk leeg stond, hier het zoveelste yuppenappartamentencomplex zal verrijzen. Eeuwig zonde, als je bedenkt dat dit gebouw jaren geleden al omgetoverd had kunnen worden in een plek zoals hierboven beschreven. De ruimte heeft altijd al een sociale functie gehad en zou die moeten behouden. De locatie en ruimte lenen zich uitstekend voor de activiteiten die door ontruiming verdwijnen in bijvoorbeeld de Kalenderpanden.

Helaas het pand is, net zoals alle vrijkomende panden in de stad, gedoemd een yuppencomplex te worden. Mensen die het zo druk hebben met het afbetalen van hun hypotheek dat ze nooit thuis zijn, dat ze nooit kunnen integreren in de buurt. Kortom, mensen die niets toe te voegen hebben en van de Jordaan een buurt maken waar mensen alleen nog heen gaan om hun bed op te zoeken na een ongetwijfeld lange en vermoeiende werkdag.

De Hogeschool, een stichting die elke dag met jongeren te maken heeft en waarvan aangenomen kan worden dat ze de behoeften van haar studenten kent, werkte, zich van speculatiepraktijken bewust zijnde mee aan de planvorming voor wat er nu komt, een aantal droom-units in hartje Amsterdam. Niet hun studenten, zelfs niet docenten zullen hier ooit terechtkomen.

Zoals al aangehaald, de plannen zijn rond, de werkzaamheden zijn begonnen. Veel kunnen wij niet meer doen. Toch willen we éven laten zien dat we het hier niet mee eens zijn. Vandaag zal hier een band spelen, een film vertoond worden en zullen mensen hun kunsten laten zien. Dit allemaal voor niets. Dit is niet te koop, laat de gemeente dat goed onthouden! Vanavond om tien uur zijn we weg, om, zonodig, een volgende keer weer ergens anders op te duiken. Er zijn genoeg panden met een zelfde verhaal. Als de gemeente de geschikte panden niet kan vinden, vinden wij ze wel.

KRAKEN GAAT DOOR!

[squat!net]