Verovering vrijplaats vooralsnog succesvol

  Verovering vrijplaats vooralsnog succesvol


Feest in de Karthuizerstraat

Vandaag werd de openlijk aangekondigde verovering van een vrijplaats uitgevoerd. Op het Centraal station verzamelden ongeveer 50 mensen. Tegelijkertijd gingen enkele mensen voortijdig een kijkje nemen. Ze kwamen niet binnen en gingen daarom maar naar een belendend kraakpandje. Enkele anderen die daar voor de deur stonden werden daarop opgepakt. De groep die van het CS kwam, kon ondertussen rustig zijn gang gaan en trok wat bouwhekken omver, brak gemoedelijk de deur open en nam de ‘vrijplaats’ in gebruik.

De sociale akademie is verpatst aan een projektontwikkelaar die er luxe appartementen wil bouwen. De bezetters spreken zich hiertegen uit. Volgens hen wordt Amsterdam een saaie stad als er steeds maar hiervoor gekozen wordt. Deze keuze is geheel in tegenspraak met een ander beleid van de gemeente: het broedplaatsen beleid. Panden waar dit goed tot ontwikkeling gekomen is, dreigen ontruimd te worden (bijv. de Kalenderpanden), panden die het hadden kunnen worden worden paradijzen voor de rijken.

De politie reageerde erg rustig op de kraak. ‘Frits’ van buro Raampoort kwam een kijkje nemen in de tot bouwput verworden akademie. Als het zoals gepland vanavond maar rustig is, vond hij het wel best. Wegens een demonstratie elders kunnen ze bij dit projekt blijkbaar geen mot gebruiken. Op dit moment speelt er een bandje en wandelen krakers, toeristen en buurtbewoners door het pand heen voordat ook dit pand weer het exklusieve domein wordt voor rijken. Kom dus gauw nog een kijkje nemen op deze zaterdagmiddag!

Indien de arrestanten niet vrijgelaten worden, zal er naar verwachting weer een lawaaidemonstratie zijn ter ondersteuning van de binnenzitters die het feestje hebben moeten missen.

[squat!net]