verovering van een vrijplaats

  verovering van een vrijplaats


de in onderstaand persbericht aangekondigde kraak van een vrijplaats is ondertussen uitgevoerd. Een verslag vind je hier
PERSBERICHT

Op zaterdag 14 oktober zullen wij op een feestelijke wijze een vrijplaats veroveren. Hiervoor verzamelen we om 14.30 uur op het plein voor het centraal station van Amsterdam. Dit omdat het falende ‘broedplaatsenbeleid’ van de gemeente geen oplossing biedt. Vrijplaatsen worden niet toegewezen, vrijplaatsen moet men veroveren. Want wanneer wij thuis zouden blijven zitten zal het Amsterdam dat wij kennen en beminnen onvermijdelijk verdwijnen. De projectontwikkelaars staan al te trappelen om hun graafmachines aan het werk te zetten. Maar als wij voor onze rechten en dromen opkomen en gewoon terugpakken wat ons werd afgenomen, zullen wij ze niet alleen tegenhouden maar zelfs terugdringen!

De behoefte aan plekken in de amsterdamse binnenstad waar beginnende muzikanten, dichters en andere artiesten hun werk kunnen vertolken is groot. Ook is er weinig ruimte voor minder toegankelijke artiesten om zich te presenteren. Bestuurders hebben hun mond vol over de noodzaak van zogenaamde ‘broedplaatsen’ en roepen te pas en te onpas dat er geen cultuur kan bestaan zonder subcultuur. In de praktijk blijken dit alleen maar loze woorden en verdomd weinig wol.

Het beleid van de overheid lijkt er veel meer op gericht te zijn om het aantal vrijplaatsen terug te dringen. Zo worden de Kalenderpanden aan het Entrepotdok met ontruiming bedreigd en heeft Vrankrijk aan de Spuistraat te horen gekregen dat zij een vergunning aan moet vragen of anders haar deuren moet sluiten. Veel plaatsen zijn reeds door bestuurlijk optreden opgeofferd aan de commercie. De Silo, Vrieshuis Amerika en minder recent Villa Omval en De Kolk.

Kraken blijkt nog steeds de enige manier om betaalbare vrije ruimtes te creëren. Dat is dan ook iets waar wij dagelijks mee bezig zijn. Daarmee stellen wij iedere keer weer het beleid van de overheden aan de kaak. Tevens laten we zien dat er andere manieren zijn om te leven in een wereld waar je gedrag als consument je status bepaald. Betere manieren zelfs naar onze bescheiden mening. Één daarvan is je eigen recht nemen in plaats van af te wachten tot dat je het krijgt. Een andere is het voorzien in concertzalen, restaurants, filmhuizen, kroegen, vrije radio en al die andere gelegenheden waar je op de traditionele plekken (Leidse/Rembrandtplein) zoveel betaalt dat het ‘avondje uit’ niet vaker plaatsvindt dan eens per jaar.

Daarom morgen een betaalbaar en voor iedereen toegankelijk feest. Een optreden voor nop van de SKA-formatie ‘De Hardheid’, speeches, een gratis maaltijd en een kosteloze vertoning van de Chaplinfilm ‘Modern Times’ aangevuld met beelden van het afgelopen actieweekend voor het behoud van de Kalenderpanden. Dit alles op een spannende, controversiële en geheime locatie.

U bent van harte uitgenodigd om dit feestje mee te vieren. Hiervoor dient u morgen om 14.30 uur aanwezig te zijn op het plein voor het centraal station te Amsterdam.

[squat!net]