Nijmegen: woning in binnenstad gekraakt

  Nijmegen: woning in binnenstad gekraakt


Woning in binnenstad gekraakt Door onze verslaggeefster NIJMEGEN – Een bovenwoning aan de Achter de Wiemelpoort in het centrum van Nijmegen is sinds afgelopen weekeinde gekraakt. Het pand is eigendom van een vastgoedmaatschappij uit Utrecht en wordt verhuurd aan een 52-jarige vrouw.

De huurster zorgt sinds jaar en dag voor haar bejaarde moeder die vlakbij woont en blijft daar naar eigen zeggen ook regelmatig slapen. ‘Maandag ging ik naar huis en zag ik dat het slot op de voordeur was vervangen.’ De gealarmeerde politie is het pand binnen geweest, heeft met de krakers gepraat en besloten niet in te grijpen.

‘Het huis vertoonde geen tekenen van recente bewoning’, stelt een politiewoordvoerder. Agenten noteerden vergaande schimmel en wegrottende inboedel. Ook troffen ze ongeopende post uit 1998 aan. Wanneer een huis meer dan een jaar niet bewoond wordt, is het juridisch gezien mogelijk om te kraken.

De politie bevestigt dat de vrouw de huur van de woning betaalt en wellicht ook wel eens langs gaat. ‘Maar huur betalen is juridisch gezien geen criterium om te zeggen dat ze daar woont.’

De burgemeester ziet ook geen redenen om in te grijpen omdat de nieuwe bewoners niet voor openbare-ordeproblemen zorgen.

De 52-jarige vrouw wil het er niet bij laten zitten. ‘Ik wil in ieder geval mijn spullen terug en bekijk nog wat ik nog meer kan doen.’

‘Als ze de spullen die hier staan, wil hebben, krijgt ze die natuurlijk meteen terug’, stelt een kraakster. Volgens haar staat de woning zeker al twee jaar leeg. ‘Er kregen in dit huis dingen pootjes die geen pootjes horen te hebben.’

In de overtuiging dat ze in het pand kunnen blijven zijn de krakers momenteel bezig met een grote schoonmaak.

[squat!net]


Tags: