Demonstratie tegen ontruiming Kalenderpanden

  Demonstratie tegen ontruiming Kalenderpanden


AMSTERDAM (ANP) – Bijna duizend (sic!, squat!net) krakers en sympatisanten verzamelden zich zondagmiddag op de Dam in Amsterdam om te demonstreren tegen de op handen zijnde ontruiming van de Kalenderpanden aan het Entrepotdok. De actievoerders trokken daarna de stad door.

De actie verliep redelijk rustig, aldus een politiewoordvoerder. Wel gooiden de demonstranten bij het hoofdbureau van politie aan de Marnixstraat met vuurwerk. Daarna vervolgden ze hun weg naar de Stopera. Tegen half vijf was de stoet daar aangekomen en eindigde de demonstratie.

Vanaf dinsdag mogen de Kalenderpanden worden ontruimd. De gemeente doet de panden over aan een projectontwikkelaar die er luxe appartementen in wil vestigen. De krakers claimen de Kalenderpanden als zogenoemde culturele broedplaats.

De gemeente Amsterdam belooft kunstenaars al jaren plaatsen waar zij ongestoord kunnen werken; culturele broedplaatsen. Volgens de krakers zijn de Kalenderpanden uitgegroeid tot zo’n plek. Er worden concerten gegeven, films gedraaid, radio gemaakt en er is een restaurant. De krakers vinden dat hun beste culturele broedplaats wordt afgepakt in ruil voor het grote geld.

Het weekend voor de mogelijke ontruiming zijn de krakers een offensief begonnen. Vrijdag drongen zij het Gemeentelijk Grondbedrijf binnen en lieten daar kippen achter in de directiekamer. De brievenbussen van gemeenteraadsleden werden dichtgelijmd, om aan te geven dat er met hen niet te onderhandelen valt en zaterdag was er al een actie op de Dam. De demonstratie van zondag vormt het sluitstuk van het actieweekend. Maar de krakers zullen zich blijven verzetten tegen ontruiming van de Kalenderpanden.

de Trouw, 02.10.00